Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

14. 07. 2020. 15:34 >> 18:55

GRČKA TRAŽI GLOBALNU REAKCIJU

Pretvaranje Aja Sofije u džamiju istorijska greška

Grčka je osudila odluku Turske da se Aja Sofija pretvori u džamiju nazvavši je "istorijskom greškom" i pozivajući međunarodnu zajednicu da reaguje.

"To je istorijska greška i međunarodna zajednica mora odlučno reagovati. Ovo pitanje nije između Grčke i Turske, to je globalno pitanje i to je upravo onaj aspekt koji smo neprestano isticali, i prije i poslije Erdoganove odluke", navodi se u saopštenju zamjenika premijera i portparola grčke vlade, Steliosa Petsasa koje je danas prenijela grčka ambasada u Srbiji.

On je odluku turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana nazvao provokacijom i uvredom.

Grčka upozorava da je prekršeno međunarodno pravo i da će Turska zbog toga morati da snosi posljedice.

"Grčka je zatražila od Evropske unije da pripremi listu teških mjera u slučaju da Turska prekrši naša suverena prava. Štaviše, Evropa bi trebalo da shvati da je njena obaveza da donosi odluke koje će spriječiti Tursku da provocira", naveo je Petsas u izjavi.

Za svojih 1.400 godina istorije, Aja Sofija bila je glavna katedrala Vizantijskog carstva, džamija Otomanskog, a muzej u savremenoj, republikanskoj i sekularnoj Turskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније