Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

17. 07. 2020. 19:29   >>  19:32

ISTRAGA O NAPADU NA TVITER

Hakeri poručili da će novac otići u humanitarne svrhe

FBI je pokrenuo istragu o hakerskom napadu na Tviter račune poznatih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama, a sumnja se na prevaru koja se tiče Bitkoina, u kojoj se su za samo nekoliko sati hakeri skupili više od 100.000 dolara vrijedne bitkoine. Kako su poručili napad je odrađen u humanitarne svrhe.

Tviter je u četvrtak objavio da su hakeri upali u njegove servere i hakovali neke od najpoznatijih korisnika te platforme, uključujući američkog predsjedničkog kandidata Džoa Bajdena, zvijezdu rijalitija Kim Kardašijan, milijardera Ilona Maska, bivšeg američkog predsjednika Baraka Obamu, Bila Gejtsa.

Kompanija je tokom nekoliko sati blokirala slanje poruka s mnogih računa, uključujući i one potvrđene. Dodala je da će obnoviti pristup svima kad bude mogla garantovati sigurnost.

U hakovanim tvitovima pozivali su pratioce da udvostruče zaradu ako pošalju donacije u kriptovaluti u tačno određeni 'kriptovalutni novčanik'. U nekoliko sati nakon započetog hakerskog napada oko 300 ljudi je nasjelo na prevaru i poslalo više od 100.000 dolara vrijedne bitkoine. Tvitovi su izbrisani nekoliko minuta nakon što su prvi objavljeni.

"Svi me traže da vratim", pisalo je u tvitu službenog računa Bila Gejtsa, osnivača Microsofta.

"Pošalješ mi hiljadu, ja ti vratim dvije hiljade dolara", dodaje se u tvitu.

Koordinirani napad, meta zaposleni u Tviteru

Tviter je saopštio da je u pitanju "koordinirani" napad čije su mete bili njegovi zaposlenici "s pristupom internim sistemima i alatima."

"Hakeri su iskoristili ovaj pristup da bi preuzeli kontrolu nad mnogim profilima velike vidljivosti (uključujući i potvrđene) i tvitali u njihovo ime", saopšteno je iz ove kompanije u nizu tvitova.

Dodaje se da su preduzeti "bitni koraci" kako bi se ograničio pristup takvim internim sistemima i alatima dok kompanija provodi istragu.

Tviter je prethodno morao preduzeti značajne mjere kako bi spriječio mnoge potvrđene račune, obilježene plavom kvačicom, da tvitaju. Odbijeni su zahtjevi za promjenu lozinki i onemogućene neke druge funkcije računa.

Do 20.30 po istočno-američkom, odnosno 2.30 h ujutro po centralno-evropskom vremenu u četvrtak, korisnicima s potvrđenim profilima ponovno je omogućeno da tvitaju, ali su iz Tvitera saopštili da još uvijek rade na rješavanju problema.

"Najgori hakerski napad na društvene mreže do sada"

Dmitri Alperovič, suosnivač kompanije za sajbersigurnost, "CrowdStrike", rekao je za Rojters da ovo djeluje kao najgori hakerski napad na veće društvene mreže do sada.

Na službenom računu Ilona Maska, djelovalo je da je direktor Tesle i SpaceX-a nudio udvostručenje svake uplate u Bitkoinima koja je poslata na adresu njegovog digitalnog novčanika "u narednih 30 minuta".

"Osjećam se velikodušno zbog covida-19", pisalo je u tvitu, uz link na Bitkoin adresu.

Tvitovi su izbrisani nekoliko minuta nakon objave.

No otkako je prvi ovakav tvit otklonjen s Maskovog računa, pojavio se još jedan, a zatim novi i tako ih se naredalo nekoliko. Među poznatim osobama čiji su računi bili na meti još su i reper Kanje Vest, vlasnik medija i milijarder Majkl Blumberg, Uber i Apple.

Poruka na Instagramu

BBC je potvrdio, na temelju sigurnosnog izvora, da je internet adresu - cryptoforhealth.com - na koju su usmjeravani neki od hakovanih tvitova, registrovao haker koristeći mejl mkeyworth5@gmail.com.

Ime Anthony Elias korišteno je za registraciju te internet adrese, ali to može biti i pseudonim. Čak djeluje kao igra riječi "jedan alias".

Ime korisnika Cryptoforhealth takođe je registrovano na Instagramu, a očigledno je račun na toj društvenoj mreži otvoren istovremeno kada je izveden i napad na Tviteru.

U opisu profila se navodi "Bili smo to mi", uz emotikon s blagim osmjehom.

Ovaj Instagram profil je takođe napisao poruku u kojoj se navodi da je ovo bio napad u humanitarne svrhe.
"Vaš novac će pronaći način da dođe na pravu adresu", poručili su.

U svakom slučaju, pravi identitet počinioca ili njih više, još je uvijek nepoznat.

Svi spomenuti Tviter profili imaju milione pratilaca.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније