Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

17. 07. 2020. 18:15   >>  18:13

U POLJSKOJ

Upućeno skoro 1.000 prigovora na predsjedničke izbore

Prigovori na rezultate izbora za predsjednika Poljske 12. jula kada je tijesnom razlikom od oko dva odsto glasova izabran ponovo kandidat vladajuće stranke Pravo i Pravda, dosadašnji predsjednik Andžej Duda preplavili su Vrhovni sud Poljske i već sada ih je više od 900, što je 15 puta više nego na prethodnim izborima 2015. godine.

U ponoć noćas je bio posljednji rok da se uloži protest na izbore i to je do tog roka učinilo najmanje 930 političkih subjekata i privatno građana Poljske, a još nekoliko dana će u Vrhovni sud stizati protesti poslati do ponoći poštom.

"Lično imam intuiciju da će tih prigovora biti negdje između 1.000 i 1.200", kazao je danas radiju TOK FM portparol Vrhovnog suda, sudija Aleksander Stempkovski koji, međutim, ne vidi problem da sud riješi sve te proteste do 3. avgusta, što je zakonski rok.

Prije pet godina kada je prvi put na čelo Poljske izabran Andžej Duda i neočekivano porazio dotadašnjeg predsjednika iz liberalne Građanske platforme Bronjislava Komorovskog protesta je registrovano svega 58.

Ovog puta opozicija, ali i masovno građani protestuju zbog toga što se u kampanju za izbor kandidata vladajuće stranke uključila cijela državna mašinerija, na čelu sa premijerom, a državna poljska televizija TVP, posebno njen informativni kanal TVP.info vodili su brutalnu crnu kampanju protiv kandidata opozicije Rafala Tšaskovskog.

To su i dvije krupne zamjerke na poljske predsjedničke izbore i u prvom krugu 28. juna i sada 12. jula od posmatračke misije OEBS-a.

"Politička polarizacija i pristrasnost TVP kvare sliku dobro organizovanih izbora. Uznemiravaju nas primjeri netolerancije pune ksenofobnih, homofobnih i antisemitskih sadržaja, posebno na strani predsjednika i javnog TV servisa", kazao je dan nakon izbora na konferenciji za novinare u Varšavi šef
posmatrača OEBS Tomas Boserup.

Posmatračka misija OEBS zamjerila je takođe što su članovi vlade na čelu sa premijerom Mateušom Moravjeckim otvoreno učestvovali u kampanji što je predsjedniku Dudi koji je kandidovao za reizbor dalo veliku prednost, kao i to što u Poljskoj ne postoje odgovarajući propisi koji bi regulisali finansiranje kampanje, tako da su time izbrisane granice između partije i države.

Obojica kandidata uz veliki odziv birača osvojila su oko 10 miliona glasova od skoro 30 miliona registrovanih birača, a prednost Dude je 422.385 glasova, a 178.000 glasova je prema saopštenju Državne izborne komisije nevažećih.

Protest su uložili i poslanici opozicione Građanske platforme čiji kandidat, popularni gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski, je tijesno poražen, a glavni argumenti u toj izbornoj žalbi Vrhovnom sudu je nepoštovanje ustavnih rokova za izbore i nastojanje državne TVP da podržava kandidata vladajuće stranke a po svaku cijenu diskredituje kandidata opozicije.

Argument za proteste su i problemi koje su imali Poljaci u inostranstvu sa glasanjem, doduše uglavnom zbog toga što su mnogi zbog pandemije virusa korona morali u zemljama gdje žive da glasaju poštom, a izborni paketi im nijesu stigli na vrijeme ili u Poljsku nijesu stigli njihovi glasovi, posebno u zemljama gdje je, kao u Evropi, dijaspora glasala za Tšaskovskog.

"To nijesu bili pošteni izbori zato što u poštenim izborima se oba kandidata tretiraju jednako. U poštenim izborima država pomaže građanima da glasaju, ali ne stoji nedvosmisleno na jednoj strani. U poštenim izborima može da učestvuje svako, bez obzira gdje živi. Kandidatu vladajuće stranke pomogla je moćna državna mašinerija i pitanje da je da li bi Andžej Duda mogao da pobedi na poštenim izborima", kazala je opoziciona poslankinja Barbara Novacka.

Opozicija, iako je uložila proteste, ne očekuje da bi Vrhovni sud mogao da poništi izbore, budući da je u okviru pravosudnih reformi, zbog koji je Poljska u sporu sa Evropskom unijom da sistemski ugrožava pravnu državu, kontroverznim Zakonom o Vrhovnom sudu njegov sastav promijenjen da u njemu budu sudije podobnije za vladajuće poljske konzervativce.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније