Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina; Objavila: M.M. ]

19. 07. 2020. 09:59 >> 09:57

IW

Kriza utiče na njemačka izvozna tržišta

Situacija sa njemačkim izvoznim tržištima i dalje se pogoršava zbog koronakrize, dok kineska ekonomija napreduje s opreznim optimizmom, pokazala je studija Njemačkog ekonomskog instituta (IW).

 

Prema podacima statistčara, nemački izvoz u Kinu samo je umjereno smanjen 12,3 odsto na 7,2 milijarde EUR u maju. U isto vrijeme, izvoz u Sjedinjene Američke Države (SAD) smanjio se 36,5 odsto na 6,5 milijardi eura, prenosi B92.

Viša ekonomistkinja i šef istraživačke grupe Makroekonomske analize i poslovni ciklusi na IW-u, Galina Kolev, navela je da uspon Kine na listi izvoznih destinacija ima posebno simoblično značenje.

Statistički podaci pokazali su da je Kina u prošloj godini s uvozom njemačke robe u vrijednosti od 96 milijardi EUR bila treći najvažniji kupac te zemlje, odmah nakon SAD i Francuske.

Jaz između Kine i najvećih izvoznih destinacija Njemačke značajno se smanjio u prvih pet mjeseci, pa iako će službeni podaci za jun tek biti objavljeni, IW očekuje da je Kina već zamijenila Francusku kao drugo najveće njemačko izvozno tržište.

„Trenutna koronavirusna kriza ubrzala je proces koji traje već nekoliko decenija“,
kazala je Kolev.

Rast kineske ekonomije, koji se već usporavao, ali je i dalje bio relativno visok prema međunarodnim standardima, učinio je Kinu atraktivnim izvoznim tržištem.

Kineski carinski podaci pokazali su da su izvoz i uvoz u junu znatno porasli. Uvoz je porastao 2,7 odsto u odnosu na godinu ranije, a prema očekivanjima stručnjaka i dalje će rasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније