Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

17. 10. 2013. 18:50   >>  18:50

RUSIJA

Nova vrsta virusa HIV-a širi se velikom brzinom

Rusijom se velikom brzinom širi Nnova vrsta virusa HIV-a, upozorio je naučno-istraživački centar iz Sibira.

Soj virusa o kome je riječ prvi put je otkriven 2006. u gradu Novosibirsku, i na njega otpada preko 50 odsto novijih slučajeva zaraze virusom HIV u ovom regionu, kaže se u saopštenju Naučnog centra Kolcovo iz Novosibirska.

Prema podacima Centra za sidu Ruske Federacije, broj HIV pozitivnih osoba u regionu Novosibirska je od 2007. do 2012. narastao sa oko 2000 na gotovo 15.000.

Natalija Gašnikova, šef odjeljenja za retroviruse pri Državnom centru za biotehnološka istraživanja Vektor u Kolcovu, smatra da je u pitanju možda i najopasniji soj virusa HIV u Rusiji, jer se širi mnogo većom brzinom od soja koji je do sad preovladavao. Novi soj, pritom, nije ograničen samo na Sibir, već je laboratorijskim testovima utvrđen i kod pacijenata u Čečeniji, Kirgistanu i Kazahstanu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније