Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.Mi. [ Beta ]

21. 07. 2020. 22:01 >> 21:59

PIŠE U IZVJEŠTAJU

Britanija jedan od glavnih obavještajnih ciljeva Rusije na Zapadu

Rusija vidi Veliku Britaniju kao jedan od svojih "glavnih" obavještajnih ciljeva na Zapadu navodi se u dugo očekivanom izvještaju britanskog parlamentarnog odbora za obavještajna pitanja i bezbjednost (ISC) o ruskom uticaju na Britaniju, koji je danas objavljen.

 

Kako se navodi, ruski uticaj u Velikoj Britaniji je "nova normalnost" i poziva se da se odmah djeluje da se suoči sa tom prijetnjom i pomogne obavještajnim službama u hvatanju u koštac sa tim "vrlo sposobnim protivnikom", prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Izvještaj od 55 strana navodi da je situacija sa ruskim uticajem "ozbiljno potcijenjena", prenosi agencija Frans pres.

Odbor je naveo da je vlada "aktivno izbjegavala" da razmatra rusko miješanje za vrijeme referenduma o Bregzitu 2016. godine.

U izvještaju se navodi da je Britanija jasno bila meta kampanja dezinformacija u vrijeme njenih izbora, ali je to pitanje opisano kao "vruć krompir" i da niko nije želio da preuzme vođstvo u bavljenju time.

Član odbora Stjuart Hozi rekao je da niko u vladi nije htio da se dotakne pitanja ruskog miješanja "ni štapom od tri metra" i da niko nije znao da li je Rusija pokušala da se miješa u referendum o Bregzitu "zato što nisu htjeli da znaju".

On je rekao da je to mnogo drugačije od američkog odgovora na navode o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016.

U izvještaju se navodi da bi bilo "teško, ako ne i nemoguće dokazati" tvrdnje da je Rusija pokušavala da utiče na referendum o Bregzitu 2016. ali da je vlada bila spora u uviđanju postojanja te pretnje.

Kako se navodi "zapanjujuće je" da niko nije pokušao da zaštiti referendum 2016. od ruskog miješanja, i da je trebalo da britanski zvaničnici uvide rusku prijetnju 2014. godine, prenosi agencija AP.

"Treba postaviti ozbiljna pitanja, zašto ministri nisu razmatrali tu temu kada su se pojavili dokazi o miješanju u škotskom referendumu 2014. i izvještaji o sličnoj aktivnosti u američkim izborima", navodi se u tekstu.

Odbor je takođe kritkovao kancelariju premijera zbog odlaganja objavljivanje izvještaja više od šest mjeseci, prenosi AP.

Istraga odbora obuhvata više tema, uključujući kampanje dezinformacije, sajber taktike, špijuniranje i ciljana ubistva kao pokušaj ubistva bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u Solsberiju pre dvije godine. Međutim veliki dio "vrlo osjetljivih" detalja neće biti objavljen iz straha da bi Rusija mogla da koristi dokaze da prijeti Britaniji, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније