Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 01. 2013. 15:41 >> 17:07

Kanada

Protest zbog "Marša na Drinu"

Članovi Međunarodnog ekspertskog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada uputili su pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-munu u kojem su ocijenili skandaloznim puštanje kompozicije "Marš na Drinu" na priredbi u zgradi Ujedinjenih nacija, javljaju bosanski mediji.

Ističe se da je srpska ratnička pjesma "Marš na Drinu", čiji je autor Stanislav Binički, nastala nakon početnih uspjeha srpske vojske u prvoj godini Prvog svjetskog rata, u bitkama protiv austrougarske vojske 1914. godine. Dodaje se da je srpska vojska, u sadejstvu s crnogorskom, 14. septembra 1914. pokrenula ofanzivu preko Drine ka Sarajevu i Vlasenici, odnosno jugoistočnoj BiH, gdje su izvršili strašne zločine nad Bošnjacima. U ovom Institutu ističu da je marš ostao da živi kao trajan simbol i spomen u srpskom narodu na pobjede vojske Kraljevine Srbije na Balkanskom frontu 1914., i ta činjenica ne predstavlja sama po sebi nikakav problem. Međutim, problem se zasniva na činjenici da je marš vremenom postao mnogo kompleksniji i zloćudniji simbol, jednako kao što rijeka Drina u kontekstu odnosa između Srbije i BiH ne predstavlja puki geografski pojam. - Kao što je proširenje srpske države zapadno od Drine postao temeljni, strateški cilj srpske osvajačke ideologije, politike i prakse od početka XIX stoljeća, tako je i "Marš na Drinu" postala omiljeni i obavezni napjev svih srpskih nacionalista iz vojnih i drugih oružanih formacija nakon Prvog svjetskog rata. Tako je pjesma, pored ostalog, za Bošnjake postala i jasnim i nedvosmislenim simbolom zločina genocida počinjenog nad njima od srpskih oružanih formacija, posebno u Podrinju u oba svjetska rata i u toku agresije na Republiku BiH 1992.-1995. - naglašava se u pismu. U ovom Institutu vjeruju da će odgovorni biti sankcionisani za ovu tešku uvredu, te da će biti uspostavljeni mehanizmi kojim će se spriječiti incidenti koji vrijeđaju i nanose bol žrtvama genocida tokom službenih ceremonija Ujedinjenih nacija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније