Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 10. 2013. 12:23   >>  12:25

ZAJEDNO SMO JAČI

Rusko-američki štit protiv asteroida

Prošlog mjeseca su Sjedinjene Američke Države i Rusija, decenijski nuklearni takmičari, potpisali izuzetno značajan ugovor o strateškom nuklearnom partnerstvu, čiji je cilj razvijanje nuklearnog oružja sposobnog da odbrani planetu od opasnih asteroida, piše Dejli mejl.

Glavni cilj sporazuma je „pravljenje međunarodnog sistema odbrane od asteroida“.

Kako stručnjaci smatraju, ovaj sporazum je korak bliže stvaranju tehnologije koja će uskoro i pružiti zaštitu od nebeskih tijela koja mogu da unište život na Zemlji.

Sporazum, koji stvara zakonski okvir za saradnju naučnika u SAD i Rusiji, potpisali su američki državni sekretar za energetiku Ernest Monic i generalni direktor ruske federativne državne kompanije Sergej Kirijenko.

„Ovaj sporazum stvara prostor za naučnu saradnju i proces građenja odnosa između istraživačkih i tehničkih zajednica SAD i Rusije“, rekao je prilikom potpisivanja ugovora Monic.

Ideja o potpisivanju ugovora datira iz 1995. godine, kad su se sastali dizajneri nuklearnog oružja iz SAD i bivšeg SSSR i zaključili da je opasnost od udara asteroida prisutan kao i da je treba shvatiti veoma ozbiljno i pronaći način za borbu protiv nje.

Od tada je prošlo više od 18 godina i astronomi su u međuvremenu pronašli više od 10.000 asteroida, koji bi jednog dana mogli da se sudare s našom planetom.

Prema proračunima naučnika, udar sličan onom koji je pobio dinosauruse može se očekivati u sledećih 700.000 godina, a čak i manje stijene, dugačke između 100 i 300 metara, mogle bi s lica Zemlje da zbrišu cijele gradove i nacije.

Koristeći oružje koje Zemlja posjeduje, upozoravaju naučnici, bilo bi potrebno da za udar asteroida znamo deceniju unaprijed, pa da se uspješno odbranimo.

Ukoliko bi za udar saznali kasnije, ne bi bilo vremena za potpuno uspješnu reakciju, ali bi dobro izveden nuklearni udar bio dovoljan da se izbjegne uništenje života na Zemlji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније