Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Prva TV

05. 08. 2020. 20:28 >> 22:06
2

NE ČUDE SLIKE IZ BEJRUTA

Kolika je stvarna moć amonijum nitrata

Šta je amonijum nitrat, za šta se koristi – koliko je eksplozivan i razoran i koliki prostor zauzima količina koja je eksplodirala u Bejrutu – za Prvu TV govori direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju iz Beograda Stevan Blagojević. Zbog toga ga, kako kaže, nijesu iznenadile slike iz Bejruta - kada je saznao o kojoj količini je riječ i kako je čuvan.

"Ono što se vidi iz ovoga je da je došlo do eksplozije gasa, odnosno primarna eksplozija nije bila ekslozija amonijum nitrata, već je bila eksplozija tih pirotehničkih sredstava, koja se onda zbog podignute temperature amonijum nitrat digao u gas, i onda je gas ekspolidrao. Vi kad pogledate onaj drugi dio snimka u kojem se strahovito širi onaj udarni talas, koji je kako kažu bio osam do devet hiljada metara, to je onda jasno da je u pitanju eksplozija gasa. Znači, nikakva bomba, nikakav klasični eksploziv, već samo eksplozija zapaljivog gasa zbog podignute temperature u primarnoj eksploziji…", kazao je Blagojević.

Vlasti su saopštile da je u pitanju količina od 2.750 tona. Ako uzmemo primjer da jedan šleper ima gotovo 20 tona, to znači da je za ono što je eksplodiralo u Bejrutu potrebno čak 135 šlepera. Zato Blagojević kaže kako nema logike da se tolika količina anomijum nitrata čuva u tako prometnoj luci. 

"Amonijum nitrat, kao i svi nitrati, je oksidativan i eksplozivan i oni su samim tim, sam po sebi je nestabilan. Znači ili ispravaju, ili se raspadaju, ili polimerizuju. Znači, oni su nestabilni i zato eksplodiraju. Oni se nikada ne čuvaju u velikim količinama. Drugo, čuvaju se u posebnim magacinima koji su posebno napravljeni i nikada se ne čuvaju ni blizu naseljenog područja, a još manje u ravnom području, jer se oni čuvaju iz brda, da brdo odbije eksploziju", navodi Blagojević.

Amonijum nitrat nekada se koristio isključivo kao eksploziv, ali je svoju najveću primjenu našao u poljoprivredi kao izvor amonijaka u đubrivu.

"Da vas podsjetim na par detalja. Kada je napadan Kuvajt od strane Amerike, nakadašnji predsjednik Buš je rekao: Sadam je napravio novu fabriku đubriva, a mi znamo da je to fabrika eksploziva. Te tehnologije su uvijek bile kompatibilne", kaže direktor Instituta.

Blagojević objašnjava kako jedna ovakva eksplozija predstavlja manju ekološku katastrofu, te da su štetne čestice bile u vazduhu samo prvih nekoliko sati. A ono što sada vidimo na ulicama Bejruta su, kako kaže, čađ i prašina...

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније