Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: O.Z.

06. 08. 2020. 08:45 >> 08:46

UVEDENO VANREDNO STANJE

Zvaničnici luke Bejrut u pritvoru

Brojni zvaničnici Bejruta su u kućnom pritvoru dok se ne završi istraga o velikoj eksploziji koja je ovaj libanski grad pogodila u utorak. U eksploziji je poginulo najmanje 135 ljudi, a ranjeno je više od četiri hiljade osoba.

Vlada Libana uvela je dvonedjeljno vanredno stanje i naredila vojsci da stavi u kućni pritvor sve osobe umiješane u skladištenje eksplozivnog materijala koji se zapalio u gradskoj luci.

Tačan uzrok eksplozije još nije poznat ali se libanske vlasti u istrazi fokusiraju na to kako je 2.750 tona amonijum nitrata, visoko eksplozivne hemikalije koja se koristi u đubrivima, bilo uskladišteno u luci šest godina da niko nije ništa preduzeo tim povodom. Predstavnici lučkih vlasti su u kućnom pritvoru jer postoje sumnje da je nemar doveo do eksplozije, prenosi agencija Asosijejted pres.

Na internetu se pojavilo zvanično pismo koje pokazuje da je šef carine više puta tokom godina upozoravao da velike zalihe amonijum-nitrata uskladištene u hangaru u luci predstavljaju opasnost i tražio da se hemikalije uklone, prenosi AP.

Generalni direktor luke je kazao da su bili svjesni opasnosti materijala, a da je sud naredio njegovo čuvanje u skladištu, samo ne s onakvim (vjerovatno niskim) mjerama bezbjednosti.

Predsjednik Libana Mišel Aun obećao je da će istraga biti transparentna, a odgovorni kažnjeni. "Nema riječi da se opiše katastrofa koja je sinoć zadesila Bejrut", izjavio je.

Guverner Bejruta Marvan Abud izjavio je da je više od 300.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom zbog "apokaliptične situacije". Takođe je rekao da će kolektivna šteta iznositi između 10 i 15 milijardi dolara, što se odnosi na direktne i indirektne finansijske gubitke.

Spasilačke ekipe nastavile su potragu za preživjelima a premijer Hasan Diab proglasio dan žalosti.

Luka Bejrut i njena carina su ozloglašeni kao jedne od nakorumpiranijih institucija u Libanu, gdje je prisutan uticaj različitih frakcija, među kojima je i Hezbolah.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je u srijedu da su tri bejrutske bolnice teško oštećene i trenutno nisu funkcionalne.

To je najteža eksplozija koja se dogodila u Libanu u istoriji punoj razaranja tokom građanskog rata 1975-1990, sukoba sa Izraelom i povremenih terorističkih napada.

Francuski predsednik Emanuel Makron dolazi u Bejrtu u četvrtak da iskaže podršku i sastane sa libanskim liderima. Liban je bivši protektorat Francuske i dvije zemlje i dalje imaju bliske političke i ekonomske veze. Pomoć Bejrutu su takođe uputili Rusija, Katar, Češka republika i UN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније