Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila: R.B. ]

07. 08. 2020. 21:41   >>  21:42

NASTAVIĆE ISTRAŽIVANJE

Erdogan osudio egipatsko-grčki sporazum

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan nazvao je pomorski ugovor Grčke i Egipta "bezvrijednim" i rekao da će njegova zemlja nastaviti svoje sporno istraživanje nafte i gasa u istočnom Sredozemlju.

Egipat i Grčka juče su potpisale pomorski sporazm kojim se postavlja morska granica između dvije zemlje i demarkira ekskluzivna ekonomska zona za prava na istraživanje nafte i gasa.

Erdogan je rekao da je sporazum zapravo odgovor na pomorski dogovor koji je Turska sklopila sa libijskom vladom baziranom u Tripoliju prošle godine.

Taj sporazum je povećao tenzije u oblasti istočnog Sredozemlja i odbacile su ga vlade Egipta, Kipra i Grčke navodeći da on krši njihova ekonomska prava u Sredozemlju bogatom naftom. Erdogan je rekao da će sporazum sa Libijom ostati.

Grčka i Turska decenijama su u sukobu oko morskih granica, a nedavna otkrića prirodnog gasa i planovi za bušenje širom istočnog Mediterana pogoršali su spor.

Erdogan je rekao da je Turska prestala da istražuje u spornim vodama na osnovu molbe njemačke kancelarke Angele Merkel kada su turski, grčki i nemački predstavnici pokrenuli pregovore da pokušaju da riješe razlike između Grčke i Turske. Atina smatra da je turski stav kršenje međunarodnog prava.

"Rekao sam (Merkel) da ćemo pauzirati bušenje tri ili četiri nedjelje, ako vi vjerujete Grčkoj i drugima, a li ja im ne vjerujem i vidjećete neće održati obećanje", rekao je Erdogan.

Pauza je izgleda završena zbog sporazuma između Grčke i Egitpa. Erdogan je rekao da je turski istražni brod Barbaros Hajredin, koji plovi kod zapadne obale Kipra, nastaviti da radi u toj oblasti.

Erdogan je rekao danas da su odmah nastavili aktivnosti istraživanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније