Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: J.B.Č. [ B92 ]

11. 08. 2020. 07:55   >>  07:57 2

POMPEO

"Ruske vlasti guše nezavisno informisanje i slobodu govora"

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas da ruske vlasti i dalje guše nezavisno informisanje i slobodu govora.

"Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda su vitalni izvor informacija za Ruse. Pozivamo ruske vlasti da preispitaju nova ograničenja za slobodne medije", napisao je Pompeo na Tviteru.

Stejt department je sinoć objavio izjavu Pompea da su SAD "duboko zabrinute" zbog nedavnog nacrta uredbe ruskih vlasti, na čijoj su meti, kako se navodi, mediji u Rusiji finansirani od Američke agencije za globalne medije (USAGM).

"Više od 70 godina Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda vitalni su izvor nezavisnih vesti i informacija za građane Rusije. Ova uredba će uvesti nove teške zahtjeve koji će dodatno umanjiti sposobnost Glasa Amerike i RFE/RL da rade na teritoriji Rusije", naveo je Pompeo.

On je izrazio zabrinutost zbog "obračuna s nezavisnim medijima u Rusiji" i pozvao Moskvu da poštuje međunarodne obaveze i standarde OEBS u vezi sa slobodom izražavanja.

"Pozivamo ruske vlasti da preispitaju ove poteze koje će dodatno naštetiti bilateralnim odnosima", dodao je Pompeo.

Ruska regulatorna agencija za medije objavila je krajem jula nacrt odredbe, prema kojoj bi mediji koji su u Rusiji registrovani kao strani agenti trebalo da navode tu klasifikaciju uz objavljene sadržaje.

Nacrtom uredbe treba da bude dopunjen ruski zakon iz decembra 2017. godine kojim su mediji finansirani iz inostranstva proglašeni za strane agente, podsjeća Glas Amerike.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније