Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

11. 08. 2020. 10:05 >> 10:07

U HONG KONGU

Redovi za Epl dejli, podrška slobodi medija

Ljudi su u dugim redovima čekali danas da na štadnovima u Hong Kongu kupe kopije lista Epl Dejli (Apple Daily) i da tako podrže slobodu štampe u toj poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

Pokazivanje javne podrške uslijedilo je dan nakon što je policija uhapsila izdavača tog prodemokratskog lista Džimija Laja i pretresla prostorije lista u do sada najznačajnijoj primjeni novog zakona o nacionalnoj bezbjednosti u Hong Kongu.

Džimi Lai (72), vlasnik dnevnika Epl dejli i časopisa Nekst (Next Magazine), kritičnih prema kineskim vlastima, uhapšen je juče na osnovu novog zakona o nacionalnoj bezbjednosti.

Pored Laja juče su uhapšena i njegova dva sina i drugi iz kompanije. Lajov pomoćnik rekao je da se sumnja da su oni bili u dosluhu sa stranom silom, što je zabranjeno po novom zakonu o nacionalnoj bezbjednosti. Policija nije objavila detalje.

Najmanje 200 policajaca upalo je sinoć u sjedište kompanije Nekst Didžital (Next Digital) koja izdaje Apple Daily i nekoliko sati kasnije odnijelo kutije sa, kako su rekli, dokazima.

"Vlada guši slobodu štampe", rekao je danas Majkl Hung, koji je kupio dvije kopije lista za po 10 hongkonških dolara (1,25 američkih dolara).

Prodavac na novinskom štandu rekao je da je do kraja prepodneva prodao 200 od ukupno 300 kopija svoje dnevne količine novina, dok obično proda oko 100 primjeraka.

Stanovnici Hong Konga pokušavaju na svaki način da podrže Laja, istaknutu prodemokratsku ličnost.

Akcije medijske grupe Nekst Didžital (Next Digital) matične kompanije lista Epl Dejli, tabloida poznatog po kritičnom stavu prema Pekingu, danas su porasle 214 odsto na berzi u Hong Kongu, što znači da im je vrijednost porasla 788 odsto od hapšenja Laja juče ujutro, prenosi agencija Frans pres.

Hapšenja Laja i demokratske aktiviskinje Agnes Šou pojačala su strah da vlasti koriste zakon da uguše neslaganje i slobodu govora.

Zakon o nacionalnoj bezbjednosti Peking je uveo i u HongKongu krajem juna, kao odgovor na višemjesečne demonstracije 2019, najveće od 1997. godine, kada je Kini vraćena ta teritorija do tada pod britanskom kolonijalnom upravom.

Prodemokratski pokret je osudio taj zakon kao instrument za gušenje svakog neslaganja s centralnim vlastima u Pekingu u odnosu na koje Hong Kong nominalno ima izvjesnu autonomiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније