Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 10. 2013. 11:14 >> 11:14

IZAZOV ZA JUNKERA

Luksemburg: Građani biraju novog premijera

Građani Luksemburga izlaze danas na izbore na kojima će se premijer Žan-Klod Junker suočiti sa najtežim izazovom u svojoj političkoj karijeri, javlja agencija Anadolija.

Junker, evropski lider koji se najduže nalazi na vlasti, punih 18 godina, boriće se za novi mandat. Ankete pokazuju da su građani Luksemburga donekle umorni od dobro poznatih političara, posebno budući da je u posljednjih 15 godina stopa nezaposlenosti porasla na blizu sedam posto, a javni dug je porastao za skoro tri puta.

Također,premijera kritikuju da je bio previše zauzet pokušajima da izvuče eurozonu iz krize zapostavljajući svoju zemlju.

Junker (59) je proveo gotovo polovinu svog života na vlasti, a njegova stranka CSV je od svog osnivanja 1944.  pobijedila na svim izborima održanima u Luksemburgu, osim onih 1974. 

Ankete pokazuju da sve više raste podrška mlađim političarima u Luksemurgu, među kojima se posebno ističe 40-godišnji lider Liberalne stranke Egzavijer Betel.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније