Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.Mi.

14. 08. 2020. 23:15   >>  23:15

POMPEO POZVAO

Svijet da se ujedini oko produženja embarga Iranu

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je danas svijet da se ujedini oko američkog predloga da se neograničeno produži embargo na oružje Iranu, o kome se raspravlja u Ujedinjenim nacijama.

Članovi Saveta bezbjednosti UN počeli su da glasaju na daljinu o američkoj rezoluciji za produženje embarga Iranu, kojoj se protive članice s pravom veta Rusija i Kina, i čiji rezultat treba da bude poznat danas.

"Tražimo od država da podrže u Savjetu bezbjednosti UN predlog da se obnovi embargo na oružje Iranu", rekao je Pompeo u Beču, gdje se sastao sa šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grosijem.

"Ne možemo da dozvolimo najvećem svjetskom sponzoru terorizma da kupuje i prodaje oružje. To je ludost ", rekao je Pompeo i dodao da i Iran mora da sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Pojedine diplomate tvrde da je pokušaj da se produži zabrana osuđen na neuspjeh i dovodi u još veći rizik ionako krhki nuklearni sporazum Irana i svjetskih sila.

Pompeo je na konferenciji za novinare u Beču s austrijskim ministrom spoljnih poslova Aleksanderom Šalenbergom, pozdravio sporazum Izraela i UAE-a o normalizaciji diplomatskih odnosa.

"To je važan korak za stabilnost Bliskog istoka. To je dobar trenutak za svijet i njegovu bezbjednost", rekao je Pompeo.

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su u četvrtak sporazum o normalizaciji diplomatskih odnosa, uz posredovanje Sjedinjenih Država.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније