Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.Mi. [ Beta ]

17. 08. 2020. 21:11 >> 21:09

ISTRAGA SE NASTAVLJA

Uhapšen šef libanske carine zbog eksplozije u Bejrutu

Šef uprave carina Libana Badri Daher zvanično je danas uhapšen pošto je bio ispitivan o razornoj eksploziji u Bejrutu koja se dogodila 4. avgusta, javila je državna Nacionalna novinska agencija (NNA).

Istraga je usredsređena na utvrđivanje zašto je skoro 3.000 tona eksplozivnog amonijum nitrata bilo uskladišteno u gradskoj luci.

Detoniranje tih zaliha izazvalo je eksploziju koja je potresla čitav glavni grad Libana, ubivši najmanje 180 i povrijedivši oko 6.000 ljudi.

Tridesetak osoba se još vodi kao nestalo poslije te eksplozije, najrazornije u istoriji Libana, koja je pričinila štetu procijenjenu na 10 do 15 milijardi dolara.

U međuvremenu su se pojavili dokumenti koji su pokazali da su libanski zvaničnici znali za 2.750 tona amonijum nitrata godinama uskladištenog luci i za opasnost koju predstavlja.

Sudija Fadi Savan je četiri i po sata ispitivao šefa carine Badri Dahera, pritvorenog poslije eksplozije, u prisustvu dva njegova advokata, prije nego što je izdao naredbu za hapšenje, navela je agencija.

Daher će ostati u pritvoru dok se istraga nastavlja.

Agencija je navela da je sudija poslije ispitivanja Dahera otišao na poprište eksplozije da vidi štetu i kasnije se vratio da ispituje Hasana Korajtema koji je bio najviši lučki zvaničnik do dana eksplozije.

Predsednik Libana Mišel Aun izjavio je da je istraga eksplozije vrlo složena i da se neće brzo završiti.

On je objasnio da je istraga podijeljena na tri dijela i da prvi ima za cilj da ispita okolnosti vezane za tovar, drugi da se utvrdi odakle je i ko ga je utovario, a treći ko je bio odgovoran da se osigura i ko se time bavio.

Aun je naveo da francuski i istražitelji FBI pomažu jer, kako je rekao, imaju više sposobnosti od Libanaca da otkriju detalje zbog čega je brod sa visoko eksplozivnim materijalom stigao, šta je bio izvor i ko ga posjeduje.

Gnijev javnosti prema vladajućoj eliti zbog korupcije i lošeg upravljanja porastao je poslije eksplozije i Vlada Libana koju podržava ekstremistički Hezbolah i njegovi saveznici je podnijela ostavku 10. avgusta i sada ima status prelazne.

U međuvremenu nema zvaničnih konsultacija o tome ko bi mogao da zamijeni Hasana Diaba na mjestu premijera niti se pojavio mogući kandidat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније