Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila: R.B. ]

17. 08. 2020. 23:35 >> 23:35

ODLOŽENI PREGOVORI

Avganistan stopira oslobađanje talibana

Avganistanska vlada saopštila je danas da neće osloboditi posljednjih 400 talibanskih pritvorenika, sve dok talibani ne oslobode više avganistanskih vojnika.

Oslobađanje talibana trebalo je da otvori put pregovorima zaraćenih strana u dugotrajnom sukobu u toj zemlji.

Pregovori, koji su predviđeni mirovnim sporazumom SAD i talibana u februaru, trebalo je da počnu u četvrtak, ali sada su odloženi na neodređeno.

Prema tom sporazumu, vlada je trebalo da oslobodi 5.000 zatovrenika, a talibani 1.000 vladinih i vojnih zatvorenika kao gest dobre volje prije početka pregovora.

"Oslobodićemo ih. To nije problem. Ali to mora da bude obostrano. Ako preduzmemo ovaj smjeli korak, oslobađamo sve ove momke, sve ove loše ljude, zašto talibani ne puštaju naše zarobljenike, kojih je vrlo malo", rekao je portparol avganistanske vlade Sedik Sediki.

Portparol talibana Suhail Šahin rekao je da su oni ispunili svoje obaveze i da nema više pritvorenika koje oni treba da oslobode.

"Oslobodili smo 1.000 zarobljenika za koje smo obećali da ćemo ih pustiti na slobodu", rekao je Šahin.

Talibani su rekli da su spremni da sa vladom počnu pregovore u roku od nedjelju dana od trenutka oslobađanja posljednjih talibanskih zarobljenika.

Pregovori treba da postave okvir za političku budućnost poslijeratnog Avganistana.

Američka vojska već je počela da odlazi i očekuje se da će do novembra manje od 5.000 vojnika i dalje biti u Avganistanu, što je znatno manje nego skoro 13.000 koliko ih je bilo kada je sporazum potpisan 29. februara.

Povlačenje nije vezano za uspješne razgovore zaraćenih strana.

Povlačenje američkih i NATO snaga zavisi od talibana koji su se obavezali da neće dozvoliti drugim ekstremističkim grupama da koriste Avganistan za napad na SAD ili njihove saveznike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније