Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 02. 2013. 13:19 >> 13:16

UPOZORENJE

Francuska zbog terorista brine za svoje državljane u Africi

Francuskom intervencijom u Maliju, koja je počela 11. januara, povećana je opasnost od uzimanja stranaca za taoce u čitavom regionu Sahela, zbog čega su francuski državljani pozvani na najveći oprez. Iz ministarstva su upozorili na opasnosti koje vrebaju strane državljane u Africi pošto je u Kamerunu oteto sedmoro francuskih turista.

Kako se navodi na sajtu francuskog ministarstva vanjskih poslova, najosjetljivije je područje Sahare (Burkina Faso, Senegal, Čad, Nigerija, Niger), ali rizik od pojačanih napada na strance nije ograničen samo na te zemlje.

Francuski predsjednik Fransoa Oland, koji je potvrdio da je juče oteto sedmoro francuskih turista iz iste porodice, od kojih četvoro djece, koji su iz Kameruna odvedeni u Nigeriju, rekao je da sumnja da je za otmicu odgovorna nigerijska teroristička grupa, navodi francuska štampa.


Francuska vlada je službeno upozorila svoje državljane na opasnost od putovanja u zone u blizini južne granice Kameruna s Nigerijom, kao i u centralne i južne oblasti Alžira, zemlje u kojoj je 16. januara izveden teroristički napad na plinsko postrojenje "In Amenas" u kojem je ubijeno 30-ak stranih državljana.

Vlada je, takođe, pozvala francuske državljane na ,,najveći oprez" na javnim mjestima i skupovima u Maroku, gdje je krajem aprila 2011. godine u jednom restoranu eksplodirala bomba, usmrtivši 17 osoba.

U Tunisu, francusko ministarstvo vanjskih poslova preporučuje svojim građanima da se drže dalje od demonstranata i slijede upustva francuske ambasade u toj zemlji.

Razni skupovi i protesti koji su održani u znak obilježavanja druge godišnjice izbijanja egipatske revolucije ,,još mogu da eskaliraju", upozorava Ke d'Orse, savjetujući svojim državljanima da obavezno izbjegavaju uobičajena mjesta okupljanja u centru Kaira poput trga Tahrir i ulice u kojima se nalaze državne institucije.

Francuska vlada preporuča Francuzima u Gani da budu oprezni, s obzirom na vojnu intervenciju u Maliju i na sudjelovanje Akre u Međunarodnoj misiji podrškeMaliju, kao i na pojačane oružane napade na strane državljane koji su nedavno zabilježeni u prijestonici te zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније