Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

20. 08. 2020. 22:08 >> 22:20

MEDIJI PIŠU

Iran prodao Hezbolahu stotine tona amonijum nitrata

Iran je snabdio libanski ekstremistički Hezbolah stotinama tona amonijum nitrata od 2013. do 2014. godine, otprilike u isto vrijeme kada je Liban konfiskovao hiljade tona te eksplozivne hemikalije koja nedavno dovela do razorne eksplozije u bejrutskoj luci, piše Velt (Die Welt).

Pozivajući se na tvrdnje zapadnih bezbjednosnih službi, njemački list navodi da su iranske Snage Kuds snabdjele Hezbolah sa oko 670 tona amonijum nitrata sredinom i krajem 2013. godine i to naplatile 72.000 dolara.

List takođe piše da su viđeni računu za isporuku.

Libanski zvaničnici su objavili dokaze koji ukazuju da je eksplozija 4. avgusta povezana sa 2.750 tona visoko eksplozivnog amonijum nitrata koji se koristi za đubrivo i eksploziv, ostavljenog da stoji oko šest godina bez nadzora u luci.

Amonijum nitrat koji je eskplodirao u Bejrutu, ubivši najmanje 180, povrijedivši više od 6.000 ljudi i razorivši velike djelove glavnog grada Libana je konfiskovan sa broda koji je plovio iz Gruzije za Mozambik.

Lučki zvaničnici su rekli da su zadržali brod i njegov tovar zbog niza tehničkih neispravnosti i neplaćenih lučkih taksi.

Amonijum nitrat držan je godinama uprkos mnogobrojnim upozorenjima zvaničnika da bi trebalo ukloniti opasnu hemikalija iz grada.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah je kategorički porekao da njegova organizacija drži bilo kakvo oružje ili eksploziv u luci.

Velt konstatuje da nema dokaza da je proiranski Hezbolah odgovoran za dopremanje amonijum nitrata u luku, ali sugeriše da je zainteresovanost te ekstremističke organizacije za takav materijal mogla da doprinese činjenici da ga vlasti nisu uklonile.

Hezbolah je i ranije imao veze sa amonijum nutratom, uključujući incidente u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, kada su pripadnici te organizacije uhvaćeni sa navodno velikim količinama takvog materijala, podsećaju izraelski mediji.

Izraelski TV kanal 13 objavio je početkom avgusta, ne pominjući izvore, da je Hezbolah planirao da koristi zalihe amonijum nitrata koji je izazvao eksploziju u bejrutskoj luci protiv Izraela u "Trećem libanskom ratu".

Jedan zapadni bezbjednosni ekspert je takođe rekao za njemački list da je Hezbolah možda namjeravao da koristi amonijum nitrat za napade protiv Izraela, podsjetivši da je ta oragnizacija kopala tunele za napade na Izrael ispod libansko izraelske granice.

Libanske vlasti su do 18. septembra produžile vanredno stanje proglašeno poslije eksplozije.

U inostranstvu i u Libanu bilo je poziva na međunarodnu istragu ali su to odbili libanski lideri.

Oni se optužuju za nemar koji je doveo do eksplozije.

Mnogi Libanci za eksploziju krive decenije korupcije libanske vladajuće klase koju uglavnom čine zapovjednici iz građanskog rata vođenog od 1975. do 1990. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније