Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila: R.B. ]

20. 08. 2020. 23:00   >>  23:00

SASTALE SE U BERLINU

Greta kod Merkel osudila negiranje klimatskih promjena

Švedska aktivistkinja Greta Tunberg, koja se danas u Berlinu sastala s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, osudila je "političku neaktivnost" i države koje "negiraju" klimatske promjene, javila je agencija AFP.

Merkel čija zemlja predsjedava Evropskom unijom, primila je tu 17-godišnju aktivistkinju koja dvije godine vodi kampanju radi mobilizacije svijeta u suprotstavljanju klimatskim promjenama.

Do sastanka je došlo na inicijativu Grete Tunberg i ostalih članova njenog pokreta, a Merkel je izrazila zadovoljstvo da ih primi.

Agencija AP je prenijela da su mlade aktivistkinje - tinejdžerka Tunberg, Luiza Nojbauer iz Njemačke i Belgijanke Anuna de Vever van der Hajden i Adelaid Šarlije, na 90-minutni sastanak s Angelom Merkel došle u pratnji grupe klimatskih demonstranata.

"Ovdje smo, glasni smo jer nam se krade budućnost", skandirali su demonstranti dok je Tunberg bila pod opsadom fotografa.

Aktivisti su, piše AP, tražili sastanak s Angelom Merkel jer Njemačka, zajedno s Velikom Britanijom, s 22 odsto učestvuje u cjelokupnoj svjetskoj emisiji gasova sa efektom staklene bašte, koje je stvorio čovjek.

Uz to, Merkel je do sada hvalila mlade aktiviste zbog pritiska na političare da djeluju protiv globalnog zagrijavanja, a njena predstavnica za štampu, Ulrike Demer, izjavila je u sredu da je "ta tema (klimatskih promjena) od centralnog značaja za čitavu nemačku vladu" i da je zato "razgovor (s aktivistkinjama) svakako koristan".

Agencija AFP je prenijela da je Greta Tunberg u otvorenom pismu koje je potpisalo više aktivista, ukazala da "EU konačno mora da reaguje, Njemačka mora da preuzme inicijativu: mora da obustavi ulaganja u fosilna goriva, ekocid mora da postane krivično djelo".

U pismu koje su objavili londonski dnevnik Gardijan i njemački nedjeljnik Špigel, aktivistkinja navodi da i dalje traje stanje negiranja. "Klimatska kriza i ekologija nikada nijesu smatrani krizom".

"Reći ćemo Angeli Merkel da mora da se suoči sa vanrednom klimatskom situacijom, posebno jer Njemačka sada predsjedava Savjetom Evropske unije", ističe se u pismu i izražava uvjerenje da je na "Evropi odgovornost da reaguje".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније