Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.Mi. [ Beta ]

26. 08. 2020. 11:51 >> 11:51
1

KINA UPUTILA PROTEST

''Upad američkog špijunskog aviona provokacija''

Kina je protestovala zbog navodnog upada američkog špijunskog aviona U-2 u zonu za zabranu letenja za vrijeme održavanja njenih vojnih vježbi za bojevom municijom na sjeveru zemlje.

U saopštenju izdatom kasno sinoć kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je to djelovanje "ozbiljno poremetilo normalne aktivnosti vježbe" i da je prekršilo bezbjednosne propise na snazi između dvije zemlje.

Američko djelovanje moglo je lako da dovede do grešaka u rasuđivanju i čak do nenamjernog incidenta vazduh-more, navodi se u saopštenju.

"Ovo je bio otvoren akt provokacije", rekao je portparol Vu Ćijan, kako je navedeno u saopštenju ministarstva.

Kina je uputila oštar protest i zatražila od SAD prekine takve akcije, rekao je Vu.

U saopštenju nisu navedeni detalji o mjestu i vremenu održavanja vojne vježbe ali informacija se podudara sa vježbom za koju je Ministarstvo za pomorsku bezbjednost saopštilo da je počela u ponedjeljak i da će trajati do 30. septembra iznad Zaliva Bohaj istočno od Pekinga.

Protest se izražava u vrijeme i u kontekstu jakih tenzija između Vašingtona i Pekinga koji se sukobljavaju oko vojnih, trgovinskih i političkih pitanja.

Američke pomorske snage redovno sprovode operacije blizu Tajvana u Južnom Kineskom moru, osporavajući teritorijalne pretenzije Kine u tom regionu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније