Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B. B. ]

27. 08. 2020. 20:28 >> 20:28
1

PUTIN PORUČIO

Rusija spremna da pošalje policiju u pomoć Bjelorusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da je njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko od njega tražio da, ukoliko to zatreba, pošalje policijsku pomoć da bi se smirila kriza u njegovoj zemlji.

Putin je ukazao da to, međutim, "još nije potrebno".

Bjeloruski predsjednik Lukašenko suočen je sa višenedjeljnim protestima poslije proglašenja svoje pobjede na izborima 9. avgusta, koje opozicija smatra lažiranim.

Putin je za rusku državnu televiziju rekao da je Lukašenko tražio od njega da pripremi odred policije za slanje u Bjelorusiju ukoliko zatreba, ali da su se složili da zasad nema takve potrebe i izrazio nadu da je neće ni biti.

Po Putinovim riječima, on i Lukašenko su se dogovorili da se ruski odred pošalje samo ako "situacija izmakne kontroli" i "ekstremističke grupe sprovode nasilje" i "pokušaju da zauzmu državne zgrade".

U, kako izgleda opasci prema Zapadu koji je osudio Lukašenkovu represiju nad demonstrantima i pozvao ga da pokrene dijalog sa opozicijom, Putin je "strane sile" koje nije imenovao, optužio da "pokušavaju da steknu političke prednosti" od krize u Bjelorusiji.

Rusija ima sporazum o uniji sa Bjelorusijom koji predviđa bliske političke, ekonomske i vojne veze, i tu susjednu zemlju smatra ključnom branom pred "zapadnom ekspanzijom" i važnim kupcem ruskih energenata.

Lukašenko je danas optužio susjede da se otvoreno miješaju u poslove Bjelorusije time što traže nove izbore i rekao da one vode "hibridni rat" protiv nje.

Koordinacioni savjet, koji je formirala bjeloruska opozicija da olakša mirnu tranziciju vlasti, kritikovao je Putinovu izjavu, rekavši da je "neprihvatljivo" da bilo koja zemlja formira oružane jedinice za upotrebu na teritoriji Bjelorusije.

"To je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i konsolidovanim položajem bjeloruskog društva", navodi se u izjavi.

Sudovi u Bjelorusiji su ove nedjelje izrekli desetodnevne zatvorske kazne za dvoje članova savjeta i priveli još nekolicinu na saslušanje, uključujući Svetlanu Aleksevič, dobitnicu Nobelove nagradu za književnost 2015.

Ambasadori EU u Bjelorusiji upozorili su danas da je "proganjanje članova Koordinacionog savjeta na osnovama koje su iznijele vlasti neprihvatljivo".

Na sastanku koji se održava danas u Berlinu, očekuje se da će ministri spoljnih poslova Evropske unije usvojiti listu od 15-20 bjeloruskih zvaničnika kojima će biti zabranjeno putovanje po Evropi i čija će imovina biti zamrznuta. Litvanija traži da se 118 ljudi stavi na crnu listu.

SAD i EU kritikovali su bjeloruske izbore 9. avgusta na kojima je produžena Lukašenkova 26-godišnja vladavina, navodeći da nijesu bili ni slobodni ni fer, i pozvale vlasti na dijalog s opozicijom.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније