Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

31. 08. 2020. 09:47 >> 14:26

DOBIO PODRŠKU

Adib novi premijera Libana

Ambasador Libana u Njemačkoj Mustafa Adib novi je premijer te zemlje pogođene krizom, pošto je sinoć dobio podršku sunitskih političara.

Adiba su imenovala četvorica bivših premijera uoči početka konsultacija predsjednika i parlamentarnih blokova o kandidatu za tu funkciju.

Podrška Adibu je objavljena prije današnjeg dolaska predsjednika Francuske Emanuela Makrona u dvodnevnu posjetu tokom koje se očekuje da on izvrši pritisak na libanske zvaničnike ne bi li formulisali novi politički pakt kako bi se prevazišle mnogobrojne krize u zemlji, politički zastoji i široko rasprostranjena korupcija, te loše upravljanje.

To je druga posjeta Makrona bivšem francuskom protektoratu za manje od mjesec dana.

On je došao nekoliko dana poslije razorne eksplozije u bejrutskoj luci 4. avgusta u kojoj je poginulo 190 ljudi, a 6.000 ih je povrijeđeno i veliki djelovi glavnog grada razrušeni.

Vlada Libana je podnijela ostavku manje od nedjelju dana poslije eksplozije.

U nedjelju je lider moćnog Hezbolaha Hasan Nasralah najavio da će njegova šiitska organizacija sarađivati i pomoći obrazovanje vlade koja će biti u stanju da poboljša ekonomske uslove i sprovede velike reforme.

Adib je jedini koji se pominje u vezi sa funkcijom premijera koji prema podjeli vlasti u Libanu mora biti sunita.

Od kandidata koji dobije najviše podrške, traži se da obrazuje novu vladu, ali je libanska politička klasa podijeljena i često se dešava da se odluke o visokim funkcijama teško donose.

Proiranski ekstremistički Hezbolah koji je zajedno sa svojim saveznicima podržavao prethodnu vladu i ima dominantnu ulogu u libanskoj politici, našao se na udaru kritika i pod pritiskom javnosti u vrijeme kada je zemlja suočena sa više razarajućih kriza uključujući i onu zbog naglog širenja zaraze korona virusom poslije eksplozije.

Adib (48) koji je ambasador u Njemačkoj od 2013. godine bio je savjetnik jednog od bivših premijera Libana Nadžiba Mikatija.

On je doktor prava i političkih nauka i predavao je na univerzitetima u Libanu i Francuskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније