Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 02. 2013. 14:56 >> 14:52

PROTESTI U ATINI

Grčka policija suzavcem rastjeruje demonstrante

Grčka policija suzavcem je rastjerivala demonstrante koji su se kretali prema parlamentu u Atini protestujući protiv vladinih mjera štednje. Demonstrante su takozvanim informativnim mrakom podržali i mediji.

Manje grupe mladih bacale su na policiju kamenje i boce, prenose agencije. Radnici su  u  jednodnevnom štrajku , zbog čega nema nastave u školama, nema javnog  prijevoza, a bolnice primaju samo hitne slučajeve.

Grčka je od juče do ranih jutarnjih sati u dvadesetčetvoročasovnom informativnom mraku. Svi mediji stupili su u štrajk podrške sindikatima zaposlenih u javnom i privatnom sektoru koji su stupili u generalni štrajk.

Odluka medija da dan ranije štrajkuju motivisana je potrebom da javnost bude detaljno informisana o protestima koji su zakazani u svim većim gradovima i čija je poruka neslaganje sa vladinim mjerama štednje koje moraju da se sprovedu pred najavljeni dolazak „trojke” međunarodnih kreditora.

Pred posjetu eksperata EU, MMF i Evropske centralne banke, Grci strahuju da će vlada premijera Antonisa Samarasa po hitnom postupku morati da počne sa ubrzanom realizacijom otpuštanja zaposlenih u državnom sektoru.

Smanjenje broja zaposlenih za 25.000 je precizan uslov koji po nalogu Brisela Grčka mora da ispuni ukoliko želi martovsku tranšu kredita od 2,8 milijardi eura. U isto vrijeme, Grčka trenutno u EU ima najveću stopu nezaposlenosti od 27 odsto.

Brisel je jasno stavio do znanja da se ovaj uslov, kao i sprovođenje poreske reforme i naplate poreza od 50 milijardi eura koliko Grci duguju državi, mora radikalno sprovesti.

Generalni štrajk je protest protiv mogućih novih mera štednje na koje vladu može da primora „trojka”. Grci strahuju od dodatnog smanjenja plata i penzija i ne veruju u obećanja ministra finansija Janisa Sturnarisa da minimalna zarada u Grčkoj neće biti smanjena ispod 586 evra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније