Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.Mi. [ Beta ]

03. 09. 2020. 23:23   >>  23:22

UTICALE MJERE ZATVARNJA

Grčka pretrpjela ogroman gubitak BDP

Grčka je pretrpjela ogroman pad bruto-domaćeg proizvda u drugom kvartalu ove godine, srušivši se na godišnjem nivou za 15,2 odsto, ali Vlada insistira da te brojke ne pogoršavaju godišnje izglede te zemlje.

Grčke statističke vlasti izvijestile su u četvrtak o padu bruto domaćeg proizvoda, dok je gubitak iz prethodnog kvartala bio 14 posto, na osnovu sezonski prilagođenih podataka.

Očekuje se da će se grčka ekonomija, prema prognozi Evropske komisije, ove godine smanjiti za ukupno 9,0 posto zbog efekata pandemije korona virusa i mjera zatvaranja koje su ozbiljno uticale na međunarodna putovanja.

Grčka kaže da očekuje da će kontrakcija biti nešto blaža.

Vladin predstavnik za štampu Steljos Pecas rekao je u četvrtak da najnoviji podaci odražavaju efekte zatvaranja i da nisu promijenili godišnja očekivanja da će pad BDP Grčke ove godine biti 7,9 posto.

Pandemija će, međutim, vjerovatno omesti napore Grčke da prevaziđe mnoge dugoročne probleme, uključujući visok nivo javnog duga, veliki obim zajmova privatnog sektora koji je u nevolji i visoku nezaposlenost. Te probleme prouzrokovala je velika finansijska kriza koja je primorala Grčku da traži međunarodnu pomoć i veći dio prethodne decenije provela je u recesiji.

Ekonomija Evropske unije u cjelini očekuje se da će se ove godine smanjiti za 8,3 posto, ali da će Italija, Španija i Hrvatska imati najgore finansijske posljedice, s padom 2020. godine od oko 11 posto, navodi Evropska komisija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније