Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

04. 09. 2020. 20:36 >> 20:36
1

DVOMJESEČNI PROTESTI

Bugari "eksplodirali", traže promjene

Višenedjeljni protesti u Bugarskoj zbog raširene korupcije eskalirali su u sukobima s policijom kod zgrade Parlamenta, koji treba da počne raspravu o novom ustavu. Opozicija i demonstranti odbacuju tu raspravu smatrajući je planom premijera Bojka Borisova da kupi vrijeme i produži svoj ostanak na vlasti, prenosi Radio Slobodna Evropa pisanje svjetskih medija.

Hiljade Bugara okupile su se u srijedu ispred Parlamenta na najvećem protestu za dva mjeseca demonstracija na kojima se traži ostavka premijera Borisova, prenosi Rojters.

U večernjim satima narasle su tenzije pošto su demonstranti bacili više od 100 dimnih bombi i petardi na policiju koja je ispred Parlamenta dovezla "vodene topove".

Protest se poklopio s prvom sjednicom jesenjeg zasjedanja Parlamenta poslije ljetnje pauze, ukazuje Rojters. Demonstranti su protest nazvali "Velika narodna pobuna" aludirajući na plan Vlade za sazivanje "Velike narodne skupštine" koja bi trebalo da usvoji novi ustav.

Najmanje 55 ljudi je povrijeđeno, a skoro 100 privedeno u srijedu u Sofiji, javlja agencija Frans pres.

Demonstranti dva mjeseca blokiraju puteve

Demonstranti skoro dva mjeseca svakodnevno blokiraju puteve i protestuju u Sofiji i drugim gradovima, tražeći ostavku Borisova i glavnog tužioca Ivana Gaševa zbog, kako navode, veze s oligarsima, navodi AFP, dodajući da je premijer smijenio nekoliko ključnih ministara i predložio novi ustav.

Bugarski predsjednik Rumen Radev pozvao je Vladu da se povuče, odražavajući zahtjev demonstranata koji traže ostavku premijera i glavnog tužioca zbog navoda da su dozvolili da "mafija oligarha kontroliše zemlju", prenosi AP.

Ostavke Borisova i Vlade jedni izlaz iz krize

U govoru poslanicima Radev je rekao da su ostavke Borisova i njegovog kabineta jedini izlaz iz političkih nemira.

Poslje ranijih izjava da bi mogao da se povuče, Borisov sada kaže da pokretanjem promjene Ustava odgovara na zahtjeve demonstranta za "restart političkog sistema", ukazuje AP.

Radev je pozvao poslanike da odbace premijerov plan za promjenu Ustava.

"Nije nemanje novog ustava izveo ljude na ulice, već nemanje morala među liderima, podrivanje državnosti i korupcija", rekao je Radev.

Nemiri u srijedu su značajna eskalacija poslije više od dva mjeseca demonstracija zbog raširene korupcije, ocjenjuje Politiko.

Borisov je sredinom avgusta, u pokušaju da smanji gnjev javnosti, rekao da će se povući kada se poslanici dogovore o izboru Velike narodne skupštine za promjenu Ustava. On je najavio plan za "restart zemlje" nudeći niz reformi, među kojima su smanjenje broja poslanika sa 240 na 120 i reforma pravosuđa.

Premijer "kupuje" vrijeme

Međutim, kako navodi Politiko, i demonstranti i opozicija su odbacili predlog Borisova kao "dimnu zavjesu" za kupovinu vremena da ostane na vlasti.

Kao znak da je vrijeme od kritičnog značaja, Borisov, koji kao lider stranke GERB s desnog centra dominira bugarskom politikom više od 10 godina, brzo je odbio da podnese ostavku i sada gura plan za novi ustav, iako to djeluje nemoguće s obzirom na raspored snaga u Parlamentu.

Za sazivanje Velike narodne skupštine i pisanje novog ustava, Vladi je potrebna podrška dvije trećine poslanika - najmanje 160 od 240, što djeluje nedostižno, ukazuje Politiko i dodaje da je Borisov u srijedu imao podršku 127 poslanika što mu omogućava da makar počne debatu o novom ustavu, iako zna da neće imati kvorum za Veliku narodnu skupštinu.

Bugarska koja je ušla u EU 2007, prema Transparensi internešnalu, rangirana je kao najkorumpiranija članica Unije, a nijedan viši zvaničnik nije uhapšen po optužbi za korupciju, piše Dejli telegraf.

Uprkos tome, navodi britanski list, vladavina prava u Bugarskoj nije privukla isti nivo pažnje Evropske komisije kao isti problem u Poljskoj i Mađarskoj.

Za razliku od Varšave i Budimpešte, Borisov – majstor karatea i bivši telohranitelj, pazio je da javno iskaže lojalnost EU i posebno uticajnoj Evropskoj narodnoj partiji desnog centra, ukazuje Telegraf, ali dodaje da se međunarodni pritisak povećava.

EU traži dodatna razjašnjenja vezano za korupciju

Stanje demokratije i vladavine prava u Bugarskoj je prošle nedjelje spomenuto u Evropskom parlamentu tokom sastanka iza zatvorenih vrata kojim je predsjedavala holandska poslanica Sofi In't Veld, ukazuje Juronjuz.

Veld je od bugarskih vlasti tražila dodatna razjašnjenja navoda o korupciji. Ona je takođe pozvala Evropsku komisiju da prestane da žmuri pred takvim optužbama, navodeći da, ako EU treba da podrži narod u Bjelorusiji koji traži demokratiju, vladavinu zakona i temeljna prava, onda treba zauzeti čvrst stav o tim pitanjima i unutar EU.

Međutim, ističe Juronjuz, to je nezgodna situacija za Brisel, pošto bugarski premijer ima dobre veze u EU i Evropskoj narodnoj partiji.

Analitičarka Amanda Pol iz briselskog instituta "Juropian polisi senter" kaže da su stvari komplikovane u vezi sa unutrašnjim pitanjima članica EU.

"Uvijek je delikatno pitanje razmatrati stanje u nekoj državi članici. Videli smo to ranije s Mađarskom i Poljskom, gdje odgovor EU kao kluba možda nije bio brz koliko je trebalo zato što su te zemlje dio kluba, što komplikuje stvari".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније