Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta ]

05. 09. 2020. 23:30   >>  23:15

GUTEREŠ UPOZORIO

Veliki rizik od gladi je u ove četiri zemlje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da postoji rizik od gladi u Kongu, Jemenu, na sjeveroistoka Nigerije i u Južnom Sudanu, koji su pogođeni sukobima i gdje su ugroženi životi miliona ljudi.


U bilješci za članove Savjeta bezbjednosti koju je juče dobio Asošijeted pres, šef UN je rekao je da se četiri zemlje svrstavaju "među najveće prehrambene krize na svijetu", prema izvještaju o krizama sa hranom za 2020. godinu i nedavnim analizama bezbjednosti hrane. 

"Sada je potrebna akcija", rekao je Gutereš. 

On je neveo da poslije višegodišnjeg rata i nasilja, stanovnici Konga, Jemena, sjeveroistočne Nigerije i Južnog Sudana ponovo se suočavaju sa povećanom nesigurnošću zbog nedostatka hrane i potencijalnom gladi.

Šef UN-a rekao je da se situacija pogoršava u brojnim drugim zemljama pogođenim sukobima, uključujući Somaliju, Burkinu Faso i Avganistan.

Prema njegovim riječima situacija se razlikuje od zemlje do zemlje, ali civili stradaju i raseljavaju se, sredstva za život su uništena, dok se istovremeno napadaju humanitarni konvoji i ometa pružanje pomoći.

Rekao je da je nesigurnost hrane u zemljama pogođenim sukobima "sada pogoršana prirodnim katastrofama, ekonomskim šokovima i krizama javnog zdravlja, a sve je to povezano sa pandemijom Kovid-19".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније