Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

11. 09. 2020. 16:49   >>  16:49

U SJEDIŠTU NATO-A

U Briselu obilježeno 19 godina od napada u SAD

Polaganjem vijenca i minutom ćutanja u sjedištu NATO-a u Briselu obilježeno je 19 godina od terorističkog napada u Sjedinjenim Državama. Generalni sekretar Jens Stoltenberg naglasio je da su se napadi u kojima je stradalo oko tri hiljade osoba dogodili na američkom tlu, ali da su svi bili pogođeni, i da je nekoliko sati nakon napada na kule blizankinje NATO prvi put aktivirao član 5 ugovora o zajedičkoj bezbjednosti. Zastave ispred sjedišta Alijanse spuštene su na pola koplja.

Minutom ćutanja u 14 sati i 46 minuta, kada se dogodio prvi napad na Sjevernu kulu Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku, predstavnici svih zemalja članica NATO saveza odali su poštu žrtvama, kao i onima koji su izgubili život boreći se protiv terorizma.

„Ovi napadi izoštrili su naš fokus u Alijansi. Ujedinjeni smo u posvećenosti da branimo slobodu, demokratuju, ljudska prava i vladavinu zakona zajedno sa našim saveznicima i partnerima“, kazala je stalna predstavnica SAD pri NATO-u Kej Bejli Hatčison.

Generalni sekretar NATOa Jens Stoltenberg podsjetio je da je Alijnasa nekoliko sati nakon terorističkog napada u Sjedinjenim Državama prvi put aktivirala član pet ugovora.

„Napadi su bili na američkom tlu, ali smo svi mi bili pogođeni. Bili smo zajedno sa američkim saveznicima, i zajedno odgovorii na terorizam. Otišli smo u Avganistan kako bi obezbijedili da ta država više nikada ne bude upotrebljena kao platforma za terorističke napade“, istakao je Stoltenberg.

On je podsjetio i da u okviru mirovnog procesa NATO sada prilagođava vojno prisustvo u Avganistanu, ali da će istovremeno nastaviti misiju obuke i obezbjeđivanja sigurnosti, kako Avganistan nikad više ne bi bio sigurni raj za terorizam.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније