Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

11. 09. 2020. 21:58 >> 21:59

TRAMP SAOPŠTIO

Bahrein pristao da normalizuje odnose s Izraelom

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da je Bahrein pristao da normalizuje odnose s Izraelom, poslije telefonskog razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjhuom i bahreinskim kraljem Hamadom bin Isom al Kalifom.

Normalizacija odnosa je objavljena na 19. godišnjicu terorističkih napada na SAD i nepunu nedjelju dana prije nego što će Tramp biti domaćin svečanog potpisivanja sporazuma o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Bijeloj kući, čemu će prisustvovati i ministar spoljnih poslova Bahreina.

To je još jedna Trampova diplomatska pobjeda prije predsjedničkih izbora koji će biti održani za manje od dva mjeseca, koja bi mogla da mu omogući jaču podršku proizraelskih evangelista.

Prošle nedjelje Tramp je objavio da je postignut dogovor da Kosovo prizna Izrael i da Srbija preseli svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

"Ovo je istorijski prodor ka daljem miru na Bliskom istoku. Otvaranjem direktnog dijaloga i veza između dva dinamična društva i naprednih ekonomija nastaviće se pozitivna transformacija Bliskog istoka i ojačati stabilnost i prosperitet u regionu", navedeno je u zajedničkom saopštenju Trampa, Netanjahua i kralja Hamada.

Dogovor Bahrein-Izrael, kao i sporazum s Emiratima, normalizovaće diplomatske, trgovinske, bezbjednosne i druge odnose dvije zemlje.

Bahrein je uz Saudijsku Arabiju već ukinuo zabranu korišćenja svog vazdušnog prostora za izraelske avione.

Saudijski pristanak na te sporazume se smatra ključnim.

Trampov visoki savjetnik i zet Džared Kušner je rekao da je sporazum drugi koji je Izrael postigao s jednom arapskom zemljom za mjesec dana, a ranije je imao mirovni sporazum sa samo dvije arapske države, Eigiptom i Jordanom tokom 72 godine svoje nezavisnosti.

Taj sporazum će se po svoj prilici smatrati novom smetnjom za Palestince koji su nedavno bez uspjeha pokušali da izdejstvuju osudu Arapske lige zbog normalazicije odnosa Emirata i Izraela prije nego što su oni osigurali svoju nezavisnost.

U zajedničkom saopštenju se najavljuje da će strane nastaviti napore da "postignu pravedno, sveobuhvatno i trajno rješenje izraelsko palestinskog sukoba i omoguće palestinskom narodu da ostvari svoj pun potencijal".

Vjeruje se da bi poslije Bahreina Oman i Sudan mogli da priznaju Izrael.

Ne očekuje se međutim da Saudijska Arabija, regionalna sila koja prećutno blagosilja sporazume, brzo i sama na to pristane.

Poput Emirata, Bahrein nikada nije ratovao s Izraelom i nema zajedničku granicu ali je poput većeg dijela arapskog svijeta dugo odbijao diplomatske odnose jer nije bilo mirovnog sporazuma o osnivanju palestinske države na teritorijama koje je Izrael okupirao 1967. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније