Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B92/Tanjug

13. 09. 2020. 22:10 >> 22:11
2

ALUDIRAO NA LUKAŠENKA?

Papa pozvao lidere da saslušaju demonstrante

Papa Franjo pozvao je političke lidere da saslušaju demonstrante i uvaže njihove pozive na političke i društvene promjene.

To je očigledna referenca na proteste u Bjelorusiji protiv autoritarnog predsjednika zemlje, javlja AP.

Franja nije spomenuo Belorusiju ili bilo koju zemlju u svom današnjem apelu tokom podnevne molitve, ali su njegovi komentari stigli dok je vatikanski ministar spoljnih poslova, nadbiskup Paul Galager, putovao u Belorusiju da bi se sastao sa crkvenim i civilnim vlastima usred nedelja antivladinih protesta.

"Iako pozivam demonstrante da svoje zahtjeve izlože na miran način, ne upadajući u iskušenje agresije i nasilja, apelujem na sve one koji imaju javne i vladine odgovornosti da slušaju glas svojih sugrađana i da ispune njihove pravedne težnje osiguravajući puno poštovanje ljudskih prava i građanskih sloboda ''', rekao je Franjo. Papa je takođe ranije govorio o podršci protestima protiv rasizma u SAD.

Demonstranti u Bjelorusiji već mjesec dana protestuju zbog rezultata predsjedničkih izbora u zemlji 9. avgusta zahtijevajući ostavku predsjednika Aleksandra Lukašenka. Suočavajući se sa kritikama Zapada, Lukašenko je radio na učvršćivanju veza sa svojim glavnim sponzorom, Rusijom.

AP ocenjuje da bi Vatikanu bilo nepodobno da javno kritikuje Rusiju ili Bjelorusiju, s obzirom na dugogodišnje napore za poboljšanje odnosa sa uticajnom Ruskom pravoslavnom crkvom.

U svom saopštenju od petka kojim je najavio posjetu Galagera, Vatikan je naglasio vjersku prirodu posete. U njemu se navodi da je Galager otišao u Bjelorusiju „da pokaže pažnju i blizinu Svetog oca Katoličkoj crkvi i cijeloj zemlji“.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније