Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

15. 09. 2020. 17:30   >>  17:30

TRAMP PORUČIO

"Prodaja aviona F-35s Emiratima neće biti problem"

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je danas za Foks njuz da za njega neće predstavljati problem prodaja aviona F-35 Ujedinjenihm Arapskim Emiratima (UAE) iako je to bio kamen spoticanja u istorijskim pregovorima o normalizaciji odnosa te zemlje Zaliva s Izraelom.

"Ja lično neću od toga praviti problem", rekao je Tamp nekoliko sati prije potpisivanja sporazuma o normalizaciji između Emirata i Izraela.

Takozvani "Sporazumi Avram", o normalizaciji, biće potpisani danas u 18 sati po srednjevropskom vremenu.

Jevrejska država koja ima avione F-35, protivi se da ih kupe druge zemlje na Bliskom istoku, pozivajući se na zakone SAD na osnovu kojih bi Izrael trebalo da ima vojnu prednost u odnosu na njih, prenose izraelski mediji izvještaje agencija.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je porekao da je odobrio da SAD prodaju takve avione Emiratima u sklopu sporazuma iako su izvještaji u Izraelu i SAD ukazivali da je na to pristao.

Američki zvaničnici su rekli da je prodaja moguća, ali su obećali da će održati vojnu prednost Izraela u regionu.

Netanjahu je u međuvremnu bio primoran da zatraži punomoć od ministra spoljnih poslova Izraela Gabija Aškenazija da potpiše sporazum o normalizaciji i sa Emiratima i sa Bahreinom, javili su izraleski mediji.

Netanjahu je navodno obaviješten u posljednjem momentu da nema ovlašćenje da potpiše te dokumente.

Aškenazi se povinovao zahtjevu pod uslovom da sporazumi ne stupe na snagu dok ih ne odobri vlada i parlament.

Tramp će danas najprije primiti ministra spoljnih poslova Bahreina, pa Emirata, a potom zajedno sa suprugom Melanijom Tramp i Netanjahua u Bijeloj kući.

Visoki savjetnik i zet predsjednika SAD Donalda trampa, Džared Kušner pohvalio je predstojeće potpisivanje bliskoistočnih sporazuma.

"Mislim da ono što sada vidimo jeste početak kraja izraelsko-arapskog sukoba koji dugo traje. To zaista označava početak približavanja naroda. Mnogi ljudi su rekli kada je predsjednik Tramp izabran, da će on donijeti rat i haos, ali ono što danas donosi je mir", rekao je Kušner, prenijeli su izraelski mediji.

On je izrazio nadu u smanjenje napetosti u regionu i doprinos mnogo stabilnijem Bliskom istoku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније