Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

15. 09. 2020. 23:35 >> 23:32

ŠPANSKA VLADA

Planiraju identifikaciju žrtava iz Frankovog doba

Španska vlada usvojila je danas zakon kako bi na neki način nadoknadila štetu nanijetu žrtvama Građanskog rata i Frankove diktature kroz javno finansiranje ekshumacije ostataka tijela iz masovnih grobnica.

Prema procjenama istoričara i udruženja žrtava, u masovnim grobnicama su ostaci tijela više od 100.000 ljudi koji se zvanilno vode kao "nestali".

Potraga za nestalima će prema tom zakonu o "demokratskom sjećanju" biti odgovornost države, navodi španska vlada.

Od predviđenih 750.000 eura budžeta za 2020. za taj projekat, 60 odsto će biti namijenjeno za nalaženje ostataka tijela nestalih.

Predviđena je izrada karte sa svim masovnim grobnicama i "banka DNK" žrtava kako bi se potom olakšala identifikacija.

"Sjećanje, pravda i obeštećenje moraju biti državna pitanja... Danas činimo još jedan korak u priznavanju žrtava Građanskog rata i diktature..., danas malo zatvaramo rane i možemo da dostojanstveno pogledamo u prošlost", napisao je na Tviteru španski premijer Pedro Sančes koji je iz redova socijalista.

Gotovo 45 godina od Frankove smrti, rane od diktature su i dalje otvorene u Španiji, a desnica optužuje ljevicu da želi da ih ponovo otvori.

Sančes koji je došao na vlast u junu 2018, postavio je rehabilitaciju žrtava diktature kao jedan od svojih prioriteta.

Premijerova najsimboličnija odluka je bila ekshumacija Frankovih ostataka iz monumentalnog mauzoleja, u blizini Madrida, sa krstom visokim 150 metara, koji se vidi s nekoliko destina kilometara.

Danas usvojeni zakon predviđa i da sada ispražnjeni mauzolej služi "u pedagoške svrhe".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније