Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 09. 2020. 22:51 >> 22:54

PRILIKOM RESTAURACIJE

Otkriveni novi detalji na skulpturi Mikelanđelove Bogorodice

Restauracija jedne od Mikelanđelovih skulpture Bogorodice i Hrista otkrila je ranije nepoznate detalje uključujući tragove umjetnikovih alatki koji su bili skriveni pod stotinama godina starim naslagama prašine i voska.

Muzej Opere Duomo u Firenci saopštio je danas da je čišćenje Pijete Bandini koje je počelo prošle godine ali je prekinuto zbog pandemije korona virusa, nastavljeno i da je javnost sada pozvana u malim grupama da posmatra restauratore kako rade.

Čišćenje skulpture, prvo do sada koliko se zna, je mukotrpno, restauratori koriste komadiće vate umočene u dejonizovanu vruću vodu da skinu akumuliranu prljavštinu iz udubljenja u ogromnom komadu karara mermera.

Mikelanđelo Buonaroti je isklesao Pijetu Bandini između 1547. i 1555, kada je imao skoro 80 godina. To je treća poznata Pijeta tog renesansnog umjetnika. Ranije djelo je u Vatikanu blizu ulaza u Baziliku Svetog Petra a kasnija verzija, poznata kao Pijeta Rondanini nalazi se u muzeju u Milanu.

Musej u Firenci je naveo da za razliku od dvije prethodne Bogorodice gdje Hristovo tijelo pridržava samo njegova majka, figura Hrista u Pijeti Bandini takođe pridržava Marija Magdalena i biblijski lik Nikodemus, čije lice je autoportret samog Mikelanđela.

Mikelanđelo je namjeravao da se skupltura postavi u kapeli u Rimu blizu mjesta gdje je zamišljao da će mu biti grob. Ali muzej je naveo da je on na kraju odustao od tog djela i pokušao da ga uništi prije nego što ga je poklonio slugi koji je dao da se popravi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније