Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina-business

17. 09. 2020. 07:59 >> 07:59
1

TRAČAK OPTIMIZMA

Oporavak globalne ekonomije brži od očekivanog

Globalna ekonomija se oporavlja od pada izazvanog koronavirusom brže nego što se očekivalo prije samo nekoliko mjeseci zahvaljujući poboljšanju izgleda za Kinu i Sjedinjene Američke Države (SAD), saopštila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Svjetska ekonomija je na putu da ove godine zabilježi smanjenje od 4,5 odsto, što je i dalje pad bez presedana u novijoj istoriji, ali manji od prvobitno prognoziranog pada u u junu od šest odsto, navodi OECD.

Pod uslovom da ne dođe do nekontrolisanog širenja virusa Covid-19, globalna ekonomija će naredne godine porasti za pet odsto, procjenjuje OECD, smanjivši svoju junsku projekciju o rastu od 5,2 odsto u narednoj godini, prenosi B92.

S druge strane, rasplamsavanje virusa ili pooštravanje mjera za njegovo suzbijanje mogli bi da umanje projektovani rast za narednu godinu za dva do tri odsto.

U izvještaju se napominje da su prognoze OECD-a zasnovane na očekivanju da će se nastaviti lokalizovani naleti epidemije, koji će iziskivati lokalne akcije a ne na nivou cijelih država.

Takođe se pošlo od pretpostavke da vakcina neće biti široko dostupna do kraja naredne godine.

OECD dodaje da su mjere podrške vlada i centralnih banaka domaćinstvima i kompanijama pomogle da se spriječi veći privredni pad i da bi trebalo da budu nastavljene zbog daljeg sporadičnog izbijanja epidemije.

U izvještaju se predviđa da će Kina, kao prva zemlja u kojoj je izbila epidemija i koja je brzo počela da primjenjuje preventivne mjere kako bi širenje virusa stavila pod kontrolu, biti jedina u grupi ekonomskih sila G20 koja će ove godine zabilježiti rast sa 1,8 odsto, a ne pad od 2,6 odsto, kako se prognoziralo u junu.

Istovremeno, OECD preocenjuje da će i američka ekonomija ove godine proći bolje nego što se ranije strahovalo, s padom od 3,8 odsto, što je i dalje vrlo duboka recesija, ali daleko manja od ranije prognozirane od minus 7,3 odsto.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније