Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

17. 09. 2020. 08:24   >>  08:24

BAJDEN PORUČIO

"Vjerujem u vakcinu, ali ne vjerujem Trampu"

Demokratski predsjednički kandidat Džo Bajden odbacio je optužbe američkog predsjednika Donalda Trampa o tome da širi strah u vezi sa bezbjednosti vakcine protiv koronavirusa, pozvavši Trampa da se prikloni naučnicima i ne požuruje njihov rezultat.

“Budimo jasni: vjerujem u vakcinu, vjerujem naučnicima, ali ne vjerujem Donaldu Trampu”, kazao je Bajden dodavši da “mu ovog trenutka ne može vjerovati ni američki narod”, prenosi N1.

Bajden je upozorio protiv pokušaja požurivanja da se izađe u javnost s nedovršenom vakcinom uoči predsjedničkih izbora 3. novembra.

Tramp je optužio svog demokratskog protivkandidata na izborima da podstiče sumnje među Amerikancima oko efikasnosti vakcine.

U SAD je umrlo 195.000 ljudi koji su bili zaraženi koronavirusom, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji, te su izgubljeni miliioni radnih mjesta, a pandemija je dobila centralno mjesto u izbornoj kampanji.

Tramp je u više navrata umanjivao rizike zaraze od kovida-19, pogotovo na početku krize, te je na sebe navukao kritike zbog ignorisanja i zanemarivanja upozorenja naučnika i zvaničnika javnog zdravstva.

Obraćajući se javnosti iz svog doma u Vilmingtonu, u saveznoj državi Delaveru, Bajden je istakao da vakcina treba da bude odobrena samo uz poštovanje strogih bezbjednosnih standarda.

“Naučna otkrića ne gledaju na kalendar, kao ni virus. Posebno nemaju veze s izbornim ciklusima. Njihov tajming, odobrenje i distribucija nikada ne smijju biti određeni političkim razlozima”, kazao je Bajden.

Ranije je republikanski zastupnik, ljekar i Trampov pobornik Bred Venstrup odbacio zabrinutost s tim u vezi navodeći da će Uprava za hranu i ljekove osigurati da vakcina bude sigurna.

Američka vlada u srijedu je objavila da će početi s distribucijom vakcine za covid-19 unutar jednog dana nakon dobijanja dozvole, te da planira mogućnost da ograničen broj doza bude dostupan već krajem ove godine.

Zvaničnici ministarstva zdravstva i obrane objavili su dokument s planom distribucije u kojem stoji kako će "ograničen broj doza vakcina za covid-19 biti dostupan početkom novembra 2020. ako ga Agencija za hranu i ljekove do tada odobri", a da će se zaliha značajno povećati iduće godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније