Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

20. 09. 2020. 15:05 >> 15:05

U SEDAM REGIONA

Italijani glasaju na lokalnim izborima

Italijani danas i sjutra glasaju na lokalnim izborima u sedam regiona u trenutku dok raste broj zaraženih Kovidom-19.

Birači nose maske i pridržavaju se socijalne distance za vrijeme glasanja na izborima koji je trebalo da budu održani proljetos, ali su odloženi zbog pandemije.

Korona virus je u Italiji odnio više od 35.600 života, i druga je najteže pogođena država u Evropi po broju umrlih, poslije Velike Britanije, a od februara je ukupno zaraženo 296.500 ljudi.

Birači stariji od 65 godina imaju prednost na glasanju.

Kada uđu na izborno mjesto, građani mogu da spuste maske samo kratko kako bi potvrdili svoj identitet, a novina je da sami ubacuju glasačke listiće u kutije, umjesto da ih predaju članovima biračkih odbora.

Očekuje se da će guverner italijanske pokrajine Venete Luka Zaja iz desničarske stranke Liga lako dobiti treći mandat nakon što je pomogao da Veneta izbjegne najgori scenario tokom pandemije ciljanim testiranjima u ranoj fazi i protokolima koji su smanjili pritisak sa odjeljenja intenzivne njege.

U regionu od pet miliona stanovnika oko Venecije, umrlo je 2.158 osoba od posljedica korona virusa, u poređenju sa 16.917 u Lombardiji, epicentru italijanske epidemije sa 10 miliona stanovnika.

Izbori su test za desničarsku opoziciju, koju predvodi lider Lige Mateo Salvini, protiv vladajućih partija Pokreta 5 zvezdica i Demokratske stranke. Najvažniji su izbori u Toskani, gdje se Salvini kladi da njegov kandidat može da zbaci Demokratsku stranku ljevice koja je na vlasti 50 godina.

Regionalna vlast se bira i u regionu Marke, Liguriji, Kampaniji, Apuliji i Dolini Aoste.

Uprkos korona virusu analitičari predviđaju veliku izlaznost jer se upravo tokom pandemije vidjelo koliko je značaj lokalne i regionalne vlasti. U Italiji se zdravstvena zaštita sprovodi na regionalnom nivou.

Italijani takođe glasaju na referendumu o smanjenju broja poslanika sa 630 na 400 u donjem domu kao i sa 315 na 200 u Senatu. Očekuje se da će referendum proći.

Birališta se zatvaraju sjutra u 15 sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније