Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

22. 09. 2020. 09:05 >> 09:10

75. GODINA SVJETSKE ORGANIZACIJE

Deklaracija UN podstiče na globalno jedinstvo

Članice Ujedinjenih nacija, često podijeljene, ujedinile su se usvajanjem deklaracije povodom 75. godišnjice svjetske organizacije, u kojoj je istaknuto da nikad nije bilo važnije da se sve zemlje ujedine u borbi protiv globalnih izazova pandemije korona virusa, klimatskih promjena i nasilnog ekstremizma.

U deklaraciji, koju su na virtuelnom sastanku kasno sinoć usvojile 193 države članice, ocijenjeno je da su Ujedinjene nacije jedina svjetska organizacija koja ima moć da okupi zemlje i da "nadu mnogim ljudima u bolji svijet i ... pruža im budućnost kakvu žele".

Deklaracija podsjeća na uspjehe i neuspjehe Ujedinjenih nacija tokom više od sedam decenija i obećava da će izgraditi svijet poslije pandemije koji će biti ravnopravniji i zajedno raditi kako bi zaštitio planetu.

Čak i u vrijeme velikih tenzija, navodi se u deklaraciji, UN su promovisale dekolonizaciju, slobodu, razvoj, ljudska prava i jednakost, "i radile na iskorenjivanju bolesti."

"Pomogle su u ublažavanju desetina sukoba, spasile stotine hiljada života humanitarnim akcijama i obezbijedile obrazovanje milionima djece", navodi se u deklaraciji.

Kada je riječ o neuspjesima, u deklaraciji se kaže da je svijet "ranjen sve većom nejednakošću, siromaštvom, glađu, oružanim sukobima, terorizmom, nesigurnošću, klimatskim promjenama i pandemijama".

"Naši izazovi su međusobno povezani i na njih se može odgovoriti samo kroz oživljeni multilateralizam", navodi se.

U deklaraciji se naglašava da se 75. godišnjica svjetske organizacije dešava u vrijeme velike pandemije koja, ne samo da uzrokuje smrt i ozbiljne bolesti, već i "svjetsku ekonomsku krizu, povećano siromaštvo, anksioznost i strah".

"Pandemija kovid-19 podsetila nas je na to da smo usko povezani i da smo jaki samo onoliko koliko je jaka naša najslabija karika", kaže se.

Samo zajedničkim radom može da se pobijedi pandemija i stekne otpornost na buduće pandemije i druge svjetske izazove, navedeno je u deklaraciji.

"Multilateralizam nije opcija već potreba, da se izgradi ravnopravniji, otporniji i održiviji svijet".

Rođene iz pepela Drugog svjetskog rata, Ujedinjene nacije su osnovane da spasu buduće generacije od pošasti rata, stoji u Povelji UN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније