Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina ]

23. 09. 2020. 09:30 >> 09:33
18

PISAO VARTOLOMEJU

Zaev traži autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev zatražio je, u pismu vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, podršku u priznavanju autokefalnog statusa Makedonske pravoslavne crkve-Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA).

Zaev podsjeća na sastanak sa patrijarhom Vartolomejem u Istanbulu, na kojem je zatražio pomoć od Vartolomeja oko priznavanja MPC-OA kao autokefalne crkve i njenog prijema u zajednicu regionalnih pravoslavnih crkava.

Zaev navodi da poštuju sve što je dio međunarodnih ugovora i okolnosti.

"Ali mi zahtijevamo da budemo slobodni sa crkvenog stanovišta, unutar granica naše zemlje, i da naši episkopi služe zajedno sa episkopima svih ostalih pravoslavnih crkava širom svijeta", navodi se u pismu Zaeva, prenosi MIA.

Zaev smatra da pravoslavno stanovništvo u Sjevernoj Makedoniji zaslužuje crkvenu nezavisnost o kojoj sanja vekovima, očekujući da MPC-OA bude prepoznata kao autokefalna, imajući blagoslov i pisanu odluku vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

I predsjednik države Stevo Pendarovski je ranije poslao pismo vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, tražeći priznanje autokefalnog statusa MPC-OA

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније