Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

24. 09. 2020. 23:31 >> 23:31

ZBOG NELEGALNOG OKUPLJANJA

Uhapšen hongkonški aktivista Džošua Vong

Hongkonški istaknuti aktivista Džošua Vong uhapšen je danas zbog "nelegalnog okupljanja" tokom protesta u oktobru 2019. u toj bivšoj britanskoj koloniji, rekao je njegov advokat.

Ovaj 23-godišnji aktivista napisao je na Tviteru da je optužen da je tokom tog skupa prekršio "drakonski zakon o zabrani nošenja maski" koji je lokalna vlada uvela kako bi pokušala da spriječi proteste. Taj zakon se od tada smatra neustavnim.

Nošenje maski je, međutim, sada obavezno na javnim mjestima u Hongkongu u borbi protiv koronavirusa, ali prije godinu dana je bilo zabranjeno prekrivati lice čime je olakšan rad policije tokom protesta.

Vongov advokat je rekao da je aktivista uhapšen dok je išao da se prijavi u policijsku stanicu u okviru sudske kontrole, vezano za drugi slučaj koji još nije okončan.

"Vong je osumnjičen da je učestvovao u nelegalnom skupu 5. oktobra prošle godine, kada je stotine ljudi protestovalo zbog zabrane nošenja maski", rekao je advokat Džonatan Men.

U Hongkongu su se mjesecima održavale skoro svakodnevne demonstracije za odbranu sloboda, uz osudu miješanja Kine u poslove tog poluautonomnog regiona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније