Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, M.M.Lj. ]

27. 09. 2020. 14:41   >>  14:42 1

SLOBODA KRETANJA

Švajcarci glasaju o novim radnicima iz EU

Švajcarski birači se izjašnjavaju o predlogu desničarske stranke da se ograniči broj građana Evropske unije kojima je dozvoljeno da žive i rade u toj zemlji.

Ta mjera, koju zagovara desničarska populistička Švajcarska narodna stranka, omogućila bi švajcarskim državljanima preferencijalni pristup radnim mjestima, socijalnoj zaštiti i pogodnostima u odnosu na one iz 27-članog bloka.

Ako bude usvojen, predlog bi dodatno zaoštrio odnos bogate alpske zemlje sa EU, čija ona nije članica. To bi takođe moglo dovesti do recipročnih nepovoljnih mjera za stotine hiljada švajcarskih građana koji žele da žive ili rade u EU.

Oko 1,4 miliona građana EU živi u zemlji od oko 8,2 miliona stanovnika, dok oko 500.000 Švajcaraca živi u zemljama EU.

Na sličnom referendumu 2014. godine, Švajcarci su tijesno izglasali ograničavanje pristupa gradjanima EU da žive i rade u Švajcarskoj.

Zakonodavci su, međutim, odbili da u potpunosti primijene referendum strahujući od velikog uticaja na švajcarsko društvo i preduzeća, što je navelo Narodnu stranku da ponovo vrati to pitanje na glasanje ove godine.

Od posljednjeg referenduma, Švajcarska je bila svjedok ličnih i profesionalnih previranja koja je izazvao britanski referendum o napuštanju Evropske unije 2016. godine, posebno za građane EU u Velikoj Britaniji i Britance koji žive na kontinentu.

Britanija je napustila EU u januaru, ali je u prelaznom periodu do kraja godine.

Ankete pokazuju da predlog o ograničenju sporazuma neće biti prihvaćen, jer se 63 odsto ispitanika protivi predlogu, oko 35 odsto je za, a ostali su neodlučni.

Osim o Sporazumu o slobodi kretanja, Švajcarci će glasati o kupovini novih borbenih aviona, o uvođenju porodiljskog odsustva za očeve, kao i o poreskim olakšicama za porodice.

Oni će takođe glasati o novim pravilima u vezi s lovom na vukove, koji su se nedavno vratili na Alpe.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније