Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Glas Amerike [ Objavio: O.Z. ]

28. 09. 2020. 14:54 >> 15:14

TRAMP

"Koni Beret nezaustavljivo lojalna Ustavu"

Predsjednik Donald Tramp je nominovanjem sudije Ejmi Koni Beret, koja bi u Vrhovnom sudu mogla da zamijeni preminulu Rut Bejder Ginzberg, odabrao posvećenu konzervativnu pravnicu.

Tramp je, pri objavljivanju nominacije, opisao Beret kao "jedan od najbrilijantnijih i najnadarenijih pravnih umova u zemlji" i ženu koja je "nezaustavljivo lojalna Ustavu", piše Glas Amerike (VOA).

Ejmi Koni Beret je trenutno sudija federalnog apelacionog suda, a nekada je radila sa konzervativnim sudijom Vrhovnog suda, Entoninom Skalijom, koji je preminuo 2016. Očekuje se da, uz sudije Nila Gorsača i Breta Kavanoa, koje je Tramp ranije postavio u Vrhovni sud, ojača većinu konzervativaca na šest, prema troje liberalnih sudija.

Ali, ne može se sa sigurnošću predvidjeti kako će glasati o gorućim socijalnim i ekonomskim pitanjima o kojima će se sud izjašnjavati u narednom periodu i koja utiču na živote miliona Amerikanaca - kao što je Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti (Obamaker).

Tokom procesa nominacije za federalni apelacioni sud 2017, sudiji Beret su najčešće postavljana pitanja o tome da li može svoju katoličku vjeru da odvoji od prava, te da li će poštovati sudske odluke o abortusu, pravima LGBTQ populacije.

Ova pitanja će vjerovatno ponovo biti postavljana tokom pretresa u Senatu koji bi mogao da počne najranije 12 oktobra, kako prenose mediji.

Vjera i pravo

Beret je posvećena katolkinja i majka sedmoro djece.

Baš njena vjera je bila u fokusu demokrata tokom potvrđivanja na mjesto u federalnom apelacionom sudu 2017, a ona je nastojala da ih uvjeri da neće dozvoliti da njena lična religijska uvjerenja utiču na odluke koje donosi.

"Sudija nikada ne treba da svoja lična uvjerenja stavlja iznad zakona", rekla je Beret i istakla da će poštovati odluke Vrhovnog suda, među kojima je i odluka o legalizaciji abortusa.

Ni tada nije ubijedila demokrate u Kongresu, a i danas mnogi sumnjaju u njenu deklarisanu nepristrasnost.

"Mislim da će njena religijska uvjerenja dominirati", ocjenjuje Kerolin Frederikson, profesorka na univerzitetu Džordžtaun.

Ali, oni koji brane sudiju Beret vjeruju da će svoje stavove odvojiti od prava.

"Nema sumje da je sudija Beret konzervativna. Ali, važno je razdvojiti to od stava da će svoja uvjerenja nametati cijelom svijetu", kaže Endrju Hesik, profesor na Univerzitetu Severne Karoline.

Kakav je njen stav o odlukama Vrhovnog suda?

Odluke Vrhovnog suda su najviši akt prema kojem se ravnaju svi niži sudovi u SAD.

Ipak, Vrhovni sud ponekad mijenja sopstvene odluke, što je, kao princip, podržala i sudija Ejmi Koni Beret.

"Ponekad odluku treba preinačiti i ispraviti greške", rekla je na panelu organizacije Društvo federalista, uticajnog skupa konzervativaca i liberterijanaca, koje savjetuje predsjednika Trampa pri izboru sudija.

U stručnom članku koji je napisala 2013. sudija Beret je ipak napomenula da postoje odluke koje se nikada ne smiju menjati, kao što je odluka Vrhovnog suda iz 1954. o okončanju rasne segregacije u Americi. Ipak, među odlukama koje se ne smiju mijenjati nije navela onu o abortusu, a na pretresu 2017. nije željela da se izjasni da li bi glasala za promjenu odluke kojom se dozvoljavaju gej brakovi.

I to brine borce za prava LGBTQ populacije.

"Ona je javno rekla da je brak zajednica muškarca i žene, što ukazuje da nije baš naklonjena odluci o gej brakovima iz 2015. i da bi možda mogla da traži da se preinači", kaže Kevin Dženings iz organizacije Lambda Legal.

Profesor Hesik smatra da je stav sudije Beret o odlukama Vrhovnog suda "malo agresivniji" nego kod drugih pravnika.

"U nekoliko članaka koje je objavila zastupala je stav da, ako postoje dobri razlozi, Vrhovni sud treda ponovo da razmotri svoje odluke i da ih ispravi ako treba".

Ipak, male su šanse da u skorije vrijeme odluka o abortusu iz 1973. bude preinačena, uprkos žestokoj kampanji religijskih grupa. Odluka o legalizaciji gej brakova je u većoj opasnosti.

"Ta odluka je veoma važna, ali je skoro donijeta. To možda otvara prostor da neki ljudi pomisle da će se lakše promijeniti, nego odluke koje važe već decenijama", kaže Hesik.

Ono na šta bi sudija Ejmi Koni Beret mogla da utiče je odluka o Zakonu o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti (Obamaker) o kojem će se sud izjasniti 10. novembra.

Kao profesorka prava na univerzitetu Notr Dam 2012.Beret se negativno izjašnjavala o Obamakeru i ocijenila ga kao "napad na religijsku slobodu".

Tokom tri godine u federalnom apelacionom sudu, Beret se pokazala kao nezavisna sudija, kažu oni koji je brane. Glasala je u korist Trampove administracije u dva slučaja o imigraciji i podržala dvije restrikcije na abortus u dva slučaja, ali je takođe presudila protiv Republikanske stranke u jednom slučaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније