Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

28. 09. 2020. 23:25 >> 23:23

SAOPŠTENO IZ UN

Zaraćene strane u Libiji obnovile pregovore

Zaraćene strane u libijskom građanskom ratu danas su obnovile pregovore o vojnim i bezbjednosnim pitanjima, sa ciljem da dođu do rješenja višegodišnjeg konflikta, saopštile su Ujedinjene nacije.

Misija UN u Libiji navela je da su se predstavnici vojske i policije sa istoka i zapada Libije sastali u egipatskom odmaralištu Hurgada, na Crvenom moru.

Direktni pregovori su uslijedili poslije međunarodnog pritiska na obje strane i njihove saveznike iz inostranstva da spriječe napad na strateški važan grad Sirt, nakon propasti jednogodišnje ofanzive snaga komandanta Halife Haftara na glavni grad Tripoli.

UN su saopštile da su obje strane pokazale "pozitivan i proaktivan stav sa ciljem deeskalacije situacije u centralnoj Libiji".

Dvije strane su se ovog mjeseca dogovorile da održe izbore u roku od 18 mjeseci i da sprovedu demilitarizaciju Sirta koji kontroliše Haftar.

Libija je utonula u haos nakon što je tokom pobune 2011. godine svrgnut i ubijen dugogodišnji lider zemlje Moamer Gadafi.

Zemlja je od 2015. godine podijeljena između dvije rivalske vlade, međunarodno priznate u Tripoliju koju predvodi Fajez Saradž i pobunjeničke na istoku zemlje, čije snage vodi Haftar.

Vladu u Tripoliju i njoj bliske jedinice podržavaju Turska, Katar i Italija, a vladu na istoku Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније