Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

29. 09. 2020. 11:45 >> 11:49

NA SASTANKU SA TIHANOVSKAJOM

Makron obećao pomoć u posredovanju u bjeloruskoj krizi

Predsjednik Francuske Emanuel Makron obećao je danas da će pomoći u posredovanju u političkoj krizi u Bjelorusiji tokom sastanka sa opozicionom liderkom te zemlje Svetlanom Tihanovskajom.

"Mi ćemo učiniti šta možemo kao Evropljani da pomognemo u posredovanju", rekao je Makron novinarima na engleskom poslije sastanka sa Tihanovskajom u Viljnusu gdje se ona sklonila poslije spornih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji.

Susret je "ubačen" u Makronov program posjete Litvaniji.

Makron je rekao je da računa na to da će se vratiti posredovanje Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) da bi se napredovalo u ovoj situaciji.

Tihanovskaja je rekla da je francuski šef države obećao da će uraditi sve da pomogne u posredovanju toj političkoj krizi u njenoj zemlji.

Tihanovskaja je rekla da je dobila poziv da se obrati francuskom parlamentu i da ga je prihvatila.

To je najvažniji sastanak koji je Tihanovskaja imala od bjeloruskih predsjedničkih izbora 9. avgusta, na kojima je proglasila pobjedu nad Aleksandrom Lukašenkom. Prema zvaničnim rezultatima izbora, koje opozicija osporava navodeći da su namješteni, Lukašenko je osvojio 80 odsto glasova i šesti uzastopni predsjednički mandat.

Tihanovskaja se već sastala sa ministrima spoljnih poslova zemalja EU i vođama Poljske i Litvanije dvije evropske zemlje susjedne Bjelorusiji koje podržavaju opoziciju protiv Lukašenka.

Masovne demonstracije u Bjelorusiji koje se vode od spornih izbora, vlasti nasilno guše.

Tihanovskaja je rekla da je Makron obećao da će učiniti sve što može i da se oslobode svi politički zatvorenici u Bjelorusiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније