Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

29. 09. 2020. 23:16 >> 23:20

ALIJEV SAOPŠTIO

Turski avioni F-16 ne učestvuju u borbama oko Nagorno-Karabaha

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev rekao je danas da avioni F-16 turskih vazduhoplovnih snaga ne učestvuju u borbenim dejstvima u Nagorno-Karabahu.

Ranije je jermensko ministarstvo odbrane saopoštilo da je turski F-16 oborio jermenski avion Su-25. Azerbejdžansko ministarstvo odbrane je kasnije odbacilo ove navode, prenio je TASS.

"Mi nemamo takve informacije. Nedavno sam obaviješten da se takva vest pojavila tamo, ali to nije potvrđeno. F-16 turskih oružanih snaga ni na koji način ne učestvuju u neprijateljstvima", rekao je Alijev ruskoj televiziji.

Takođe je podvukao da je u doba modernih tehnologija teško bilo šta sakriti.

U nedjelju je zvanični Baku saopštio da je Jermenija granatirala položaje azerbejdžanske vojske, a Jerevan je pak tvrdio da su azerbejdžanske oružane snage pokrenule ofanzivu prema Nagorno-Karabahu, granatirajući okolna naselja.

Obje strane prijavile su žrtve, uključujući i civile. I Jermenija i Azerbejdžan proglasili su ratno stanje i vojnu mobilizaciju.

Sukob u Nagorno-Karabahu počeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcjepljenje od Azerbejdžanske SSR. Poslije oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rješavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsjedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je u razgovoru s jermenskim premijerom pozvao obje strane da prekinu napade i naglasio potrebu brzog postizanja primirja i deeskalaciju krize, saoštio je Kremlj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније