Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 09. 2020. 21:26   >>  21:24

U BUNDESTAGU

Merkel branila postupanje vlade tokom pandemije

Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je danas postupanje svoje vlade tokom pandemije korona virusa, rekavši poslanicima u Bundestagu da je zemlja dobro prošla u poređenju s većinom drugih.

Ekstremna desničarska Alternativa za Njemačku, koja je i najveća opoziciona stranka, optužila je u parlamentu Merkelovu tokom rasprave o budžetu da krizu koristi kao izgovor za trošenje novca poreskih obveznika i promociju onoga što je nazvala "korona socijalizmom".

Merkel je odbacila optužbu, napominjući da, uprkos donošenju paketa stimulacija bez presedana i kršenju prethodnih pravila zaduživanja, Njemačka i dalje ima najniži javni dug od svih zemalja u Grupi sedam najrazvijenijih država.

Njemačka, kao i mnogi njeni evropski susjedi, bilježi porast slučajeva Kovid-19 posljednjih nedjelja.

Prema zvaničnim podacima, u posljednjih 24 sata registrovano je 1.798 novih slučajeva širom zemlje, pa je ukupan broj zaraženih od početka epidemije porastao na 289.219. Njemačka je zabilježila skoro 9.500 umrlih od posljedica korona virusa, što je četvrtina u odnosu na Britaniju ili Italiju.

Dugogodišnja liderka, koja je rekla da se sljedeće godine neće kandidovati za peti mandat, rekla je da je ispravno uložiti sredstva za oporavak u napredne tehnologije i industrije koje će pomoći u suočavanju sa klimatskim promjenama i ekonomiji koja će osigurati budućnost.

Prije nego što je završila govor u Bundestagu, Merkelova se obratila javnosti, pozivajući građane da poštuju pravila koja su donijeta kako bi se ograničilo širenje virusa.

"Nismo na kraju pandemije", rekla je Merkel poslanicima i dodala: "Čeka nas težak period tokom jeseni i zime".

Pravila socijalnog distanciranja i higijene "ne štite samo starije, ne samo takozvane rizične osobe, već i naše otvoreno, slobodno društvo u cjelini", rekla je Merkel.

"Sada moramo da budemo strplivi i razumni i tako spasimo živote."

Merkel je sinoć posle razgovora sa premijerima saveznih pokrajina o pooštravanju pravila u borbi protiv korone, rekla da se mora se spriječiti novi lokdaun i da je glavni cilj savezne vlade da održi ekonomiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније