Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS ]

30. 09. 2020. 15:09   >>  15:15 3

RAT U NAGORNO KARABAHU

Snimci razaranja i međusobne optužbe

Ne smiruje se sukob Jermenije i Azerbejdžana oko regiona Nagorno-Karabah. Nastavljena je razmjena artiljerijske vatre duž cijele linije fronta. Dvije strane se uzajamno optužuju za najnoviju eskalaciju nasilja koja ulazi u četvrti dan. Azerbejdžan saopštio da neće prekidati operacije dok jermenske trupe ne napuste Nagorno-Karabah.

 

Oružane snage Nagorno Karabaha uništile su sistem teških raketnih lansera tipa "TOS-1A" azerbejdžanskih oružanih snaga koji nose zapaljive aerosolne bojeve glave, saopštila je predstavnica jermenskog ministarstva odbrane Šušana Stepanijan.

"I toku su teške borbe i lokalne jednice Nagorno-Karabaha uzvraćaju po položajima napadača. Likvidiran je veliki broj neprijateljskih vojnika i uništeno naoružanje, uključujući sistem teških raketnih lansera tipa TOS-1A azerbejdžanskih oružanih snaga koji nose zapaljive aerosolne bojeve glave", navela je Stepanijanova, prenio je TAS.

 

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane je saopštilo jutros da jermenska artiljerija zasipa granatama grad Terter koji se nalazi uz samu liniju fronta.

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je prethodno na vladinoj onlajn platformi fotografije aviona "suhoj-25" za koji tvrde da ga je oborio turski avion, prenosi Rojters.

Turska i Azerbejdžan negirali su navodnu umiješanost u obaranje aviona.

Rusija za sada neće intervenisati 

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su telefonom o situaciji u Nagorno-Karabahu, ali nije bilo riječi o mogućnosti da Rusija vojno interveniše u tekućem oružanom sukobu Jermenije i Azerbejdžana.

"Predsjednik Putin i ja nismo razgovarali o mogućoj vojnoj intervenciji Rusije u Nagorno Karabahu. Osim toga, trenutno nam nije neophodno korišćenje potencijala 102. ruske baze, iako bi, u slučaju potrebe, to moglo da se dogodi jer za to postoji pravni osnov", izjavio je Pašinjan, preneo je TAS.

Prema dostupnim izvještajima sa lica mjesta, jermenska artiljerija uništava infrastrukturu, a u napadima ima i civilnih žrtava.

Jermenski šef diplomatije Zohrab Mnacakanijan uputio je pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u kojem ga je informisao o "vojnoj ofanzivi koju su pokrenule vlasti u Bakuu".

U saopštenju UN navodi se da je ministar inostranih poslova Jermenije izrazio duboku zabrinutost povodom izjava iz Ankare o bezuslovnoj podršci aktivnostima koje sprovode vlasti Azerbejdžana u Nagorno Karabahu.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev negirao je optužbe Jermenije da Turska aktivno učestvuje u oružanim sukobima u Nagorno Karabahu.

Čavušoglu: Turska će uraditi ono što je potrebno 

Turska će "učiniti ono što je neophodno" ako Azerbejdžan zatraži podršku od Ankare, izjavio je ministar odbrane Turske Mevlet Čavušoglu.

"Ovim napadima Jermenija ignoriše međunarodno pravo. Na ovo je potrebno odgovoriti jer Azerbejdžan vodi borbu na svojoj teritoriji. U kom dijelu svijeta bi okupator i okupirani bili tretirani na isti način", upitao je Čavušoglu, prenosi ANSA.

"Turska nije dio sukoba i ne učestvuje u njemu jer za to nema potrebe", rekao je Alijev za rusku televiziju i ocijenio da Turska nastoji da bude "faktor stabilnosti" u regionu, prenio je TAS.

"Turska je naša bratska nacija i naš saveznik. Ona nam samo pruža moralnu podršku i mi smo zahvalni Ankari na ispoljenoj solidarnosti. Turska ne učestvuje u ovom sukobu", naglasio je Alijev.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedjelje, a Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

Rat između azerbejdžanskih i jermenskih snaga razbuktao se u Nagorno-Karabahu. Tenzije između dve zemlje nisu prestajale tokom godina, uprkos pokušajima stranih diplomata da se postigne rješenje mirnim putem. Za sada se borbe uglavnom vode artiljerijom, tenkovima, dronovima i helikopterima.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније