Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 10. 2020. 10:18 >> 10:17
1

SAMIT U BRISELU

EU slabosti da pretvori u priliku

Lideri država i vlada EU sastaće se danas u Briselu na specijalnom Samitu koji će prvenstveno biti posvećen pitanjima vanjskih odnosa, strateškim pregovorima sa Turskom i odnosima sa Kinom.

U pismu evropskim liderima uoči dvodnevnog Samita, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel je kazao da će zvaničnici EU raspravljati o situaciji u Bjelorusiji, i eskalaciji u regiji Nagorno-Karabah.

Tokom radne večere, šefovi EU27 razgovaraće o situaciji u Istočnom Mediteranu i odnosima sa Turskom.

“Naš cilj je da stvorimo prostor za konstruktivan dijalog sa Turskom, kako bismo obezbijedili mir i stabilnost u cijelog regiji, omogućili puno poštovanje suvereniteta i prava suverenosti svim zemljama članicama EU. To će biti moguće isključivo ukoliko Turska bude konstruktivno sarađivala”, naveo je Mišel.

On je istakao i da su sve opcije na stolu kako bi se branili legitimni interesi EU i zemalja članica.

Predsjednik Evropskog savjeta je poručio i da EU može jedino biti snažna na međunarodnom planu ukolimo ima otpornu i inovativnu ekonomsku osnovu.

“Kovid19 je nesumnjivo otkrio neke od slabosti EU. Vjerujem da te slabosti moramo da pretvorimo u priliku, zajedno radeći kako bi EU učinili otpornijom", naveo je Mišel.

Drugog dana Samita, lideri će razgovarati o ekonomskim pitanjima- jedinstvenom tržištu, Zelenoj i digitalnoj transformaciji, kao i o statusu pregovora sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније