Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

02. 10. 2020. 18:49 >> 20:23
5

ODGOVOR NA MJERE

Bjelorusija i Rusija najavljuju sankcije EU

Bjelorusija je danas najavila sankcije kao odgovor na mjere koje je EU uvela zvaničnicima te zemlje zbog represije nad opozicijom i falsifikovanja rezultata predsjedničkih izbora. Rusija je saopštila da će i ona slijediti bjeloruske sankcije EU.

"Bjelorusija od danas uvodi spisak sankcija kao odgovor (na sankcije EU)", navodi se u saopštenju bjeloruskog ministarstva spoljnih poslova koje precizira da neće objavljivati taj spisak mjera, prenosi agencija Frans pres.

Evropska unija je dogovorila sankcije za 40 beloruskih zvaničnika koje optužuje za miješanje u izbore i kršenje ljudskih prava u zemlji, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Mišel je objavio na Tviteru da su se lideri EU složili da sankcije sprovedu bez odlaganja i naveo da na listi nije predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ali da će EU "pratiti situaciju". Kremlj je danas ocenio da su sankcije EU "dokaz slabosti, a ne snage" Evropljana.

"Smatramo da je politika sankcija generalno loša", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ocijenjujući "pozitivnim" što sam Lukašenko nije na udaru evropskih mjera.

"Bjeloruski spisak uzvratnih sankcija, koje stupaju na snagu danas, će automatski upotrebiti Rusija", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i navela da je taj potez u skladu sa obavezama prema sporazumu o uniji između Bjelorusije i Rusije.

Bjelorusko ministarstvo nije objavilo svoj spisak niti je reklo koliko zvaničnika je na njemu, prenosi agencija AP.

Ukoliko EU pojača sankcije mogle bi da budu ozbiljnije posljedice, navodi se u bjeloruskom saopštenju, kao što je povlačenje iz zajedničkih programa i projekata ili revidiranje diplomatskih odnosa sa evropskim blokom.

Sankcije koje su na snazi od danas, obuhvataju zamrzavanje imovine bjeloruskih zvaničnika kojima je i zabranjen ulazak na teritoriju EU.

Danas je portparol spoljnih poslova Bjelorusije rekao novinarima da Bjelorusija opoziva svoje ambasadore iz Poljske i Litvanije i pozvao te dvije zemlje da urade isto sa svojim ambasadorima u Bejlorusiji. Takođe je zatražilo da one smanje svoje diplomatsko osoblje u Minsku.

On je rekao da će Bjelorusija tražiti smanjenje diplomatskog osoblja Kanade i Britanije koje su ranije ove nedjelje najavile sankcije protiv Lukašenka i drugih bjeloruskih zvaničnika.

Lukašenko je telefonom razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji ga podržava u ovoj krizi. Oni su, kako je saopštio Kremlj, "potvrdili" želju za produbljivanjem unije dvije zemlje. Lukašenko i Putin su takođe izrazili uvjerenje da će uskoro biti riješeni postizborni problemi u Bjelorusiji.

Dok Bjelorusi protestuju od izbora 9. avgusta, Putin je nedavno obećao Minsku pomoć po pitanju bezbjednosti i pozajmicu od 1,5 milijardi dolara.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније