Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

03. 10. 2020. 23:10 >> 23:09
2

VATIKAN

Papa odobrio sporazum s Kinom

Vatikan je danas najavio namjeru da nastavi dijalog s Kinom o imenovanju biskupa, braneći sporazum postignut s kineskom vladom 2018. kao neophodan za Katoličku crkvu u Kini, uprkos oštrim primjedbama iz SAD.

 

Vatikanski državni sekretar Pjetro Parolin je dao sveobuhvatan odgovor na kritike sporazuma u obraćanju povodom 150 godina od dolaska katoličkih misionara iz jednog italijanskog vjerskog reda u Kinu.

Parolin je naveo da su pape pokušavale da pokrenu dijalog s Pekingom nakon što su komunisti došli na vlast i protjerali strane misionare, u vrijeme pontifikata Pija Dvanaestog.

On je potvrdio i da je prethodni papa, Benedikt Šesnaesti, odobrio nacrt sporazuma koji je trenutni papa Franjo potpisao 2018.

Parolinovo pozivanje na Benediktovo odobravanje sporazuma je značajno jer bi moglo uticati na papine konzervativne kritičare.

Sporazum s Kinom za cilj ima ujedinjavanje kineskih katolika, koji su decenijama podijeljeni između onih koji pripadaju zvaničnoj crkvi koja ima odobrenje države i onih lojalnih Rimu.

Imenovanje biskupa je veliki kamen spoticanja u odnosima dvije zemlje, jer Vatikan tvrdi da papa ima Bogom dano pravo da imenuje nasljednike apostola dok Peking smatra da takva imenovanja predstavljaju strano miješanje u kineski suverenitet.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније