Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

03. 10. 2020. 14:45 >> 14:46
2

SPREČAVAJU POPLAVE

Venecija prvi put podigla "Mojsija"

Zbog najave plime od 130 santimetara, vlasti Venecije su radi zaštite tog grada od poplava danas prvi put podigle nove mehaničke barijere koje, inače, leže na morskom dnu na ulazima u lagunu.

Veneciju sve češće pogađaju veće poplave zbog navale mora, a poplava novembra prošle godine je bila najveća za više od pola vijeka.

Postavljeno je 78 mehaničkih barijera, ali sistem još nije završen. Predviđeno je da sistem podigne barijere s dna i spriječi prodor mora u lagunu kada god se prognozira plima od 110 santimetara.

Predviđa se da će plima danas dostići 130 santimetara što bi, bez podizanja barijera, poplavilo oko polovine grada.

To će biti i prvi praktičan test tog sistema.

Zbog današnje prognoze plime, lučke vlasti su zabranile saobraćaj kroz tri pristupna kanala ka moru na kojima su postavljene barijere.

Izgradnja sistema pokretnih podvodnih barijera, nazvanog "Mojsije", protekla je uz optužbe za korupciju, uz prekoračenje troškova i kašnjenje.

Projektovan na 1,8 milijardi eura, trebalo je da bude završen do 2011. godine, a do sada je koštao 5,5 milijardi eura i kasniće više od decenije za planom.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније